Изтекли документи на американското разузнаване разкриват план на Израел за нападение срещу Иран

Spread the love
iran x israel

Два документа, за които се твърди, че са изготвени от американското разузнаване, за подготовката на Израел за атака срещу Иран бяха публикувани от канал в Телеграм, свързан с Техеран.

CNN също съобщи за документите. Според трима души, запознати с въпроса, САЩ разследват изтичане на строго секретна американска разузнавателна информация за плановете на Израел за ответни мерки срещу Иран. Един от запознатите е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането на информация е „дълбоко обезпокоително“, заявил американски служител пред CNN.

Документите, датирани от 15 и 16 октомври, започнаха да се разпространяват онлайн в петък, след като бяха публикувани в Telegram от акаунт, наречен „Middle East Spectator“.

Предполагаемото изтичане на документите идва в момент, когато Израел приключва подготовката за отмъщение срещу Иран, който атакува Израел с балистични ракети на 1 октомври в отговор на израелските бомбардировки срещу Ливан, Газа и убийствата на ирански генерали.

Изтичането може да е опит за прекъсване на израелската операция.

Пентагонът и Службата на директора на националното разузнаване отказаха да коментират изтеклите документи, но не оспориха тяхната автентичност, съобщи Axios.

Телеграм каналът „Middle East Spectator“ обяви в петък, че е получил документи от източник от разузнавателната общност на САЩ за подготовката на Израел за атака срещу Иран.

Каналът редовно публикува проиранско съдържание, а профилът на акаунта в социалната мрежа X, свързан с канала, уточнява, че се администрира в Иран.

Документите включват предполагаем доклад за визуално разузнаване на Националната агенция за геопространствено разузнаване (NGA) на Министерството на отбраната, разпространен в разузнавателната общност на САЩ по-рано тази седмица.

Предполагаемият доклад подробно описва мерките, които са били предприети през последните дни в няколко бази на израелските военновъздушни сили, включително прехвърлянето на модерни боеприпаси, които според документа са предназначени за атака срещу Иран.

В него също така се посочва, че според американското радиоелектронно разузнаване, израелските военновъздушни сили са провели голямо учение тази седмица с участието на разузнавателни самолети и вероятно изтребители, обучени за евентуална атака срещу Иран.

Предполагаемият доклад на разузнаването също така подробно описва подготовката на израелските дронове за атака срещу Иран.

Докладът, ако е автентичен, разкрива много внимателно и подробно наблюдение от американското разузнаване на подготовката на Израел за атака срещу Иран, включително използването на сателити за американски шпионаж в базите на израелските военновъздушни сили.

Потенциалното изтичане може да е знак за много сериозен пробив в сигурността в разузнавателната общност на САЩ, довел до публикуването на свръхсекретна информация от канал в Telegram, свързан с Иран.

Американски служител каза пред Axios, че предполагаемото изтичане на информация е изключително обезпокоително, но не вярва, че то ще повлияе на оперативните планове на Израел срещу Иран.

Високопоставен израелски служител заяви, че израелското военно министерство е наясно с предполагаемото изтичане на информация и го приема много сериозно.

Източници: obektivno.bg, CNN