Инвестирането в Германия става безсмислено, обяви шеф в Siemens, „деиндустриализацията е реална заплаха“

Spread the love

„Деиндустриализацията е реална заплаха“

Шефът на данъчния отдел на Siemens каза, че Инвестирането в Германия става безсмислено, обяви директорът на данъчния отдел на германския технологичен гигант „Сименс“ (Siemens).

„Всъщност няма нищо, което да говори в полза на инвестициите в Германия. Следователно последните ни инвестиции са направени основно в чужбина”, каза Кристиан Кесер на открито заседание на финансовата комисия на Бундестага, цитиран от Bild.

Siemens е една от най-големите германски компании с около 320 000 служители и оборот от 77,8 милиарда евро. Гитта Конеман, председател на комисията за малки и средни предприятия от CDU, е съгласна с мнението на мениджъра на Siemens.

„За съжаление анализът е верен. Германия все още има уникална база от 3,3 милиона предприятия, от които 99% са малки и средни компании. Преди това те бяха в бързата лента, но днес са заседнали край пътя. Те са задържани от огромните цени на енергията, прекомерните данъци и такси, парализираща бюрокрация и враждебност към иновациите“, каза тя в коментар пред Bild.

Конеман е уверена: „Разходите за енергия, данъците и таксите трябва да бъдат намалени. И спрете да регулирате прекалено много.“

Германските машинни инженери също бият тревога, предупреждавайки за масово изселване от Германия поради лоши производствени условия. „Все още не сме деиндустриализирани. Но ако не вземете мерки веднага, ще се случи. Деиндустриализацията е реална заплаха“, каза Бертрам Кавлат, президент на Съюза на машинните инженери, в интервю за Welt am Sonntag.

Фактът, че икономическата репутация на страната е пострадала значително, се потвърждава от проучване на Германската търговско-промишлена камара. Проучването включва 1250 компании от цял ​​свят и почти половината (48%) казват, че икономическият имидж на Германия се е влошил, като 13% дори казват, че се е влошил значително.

Труд