Кантарджиев с ценни съвети: Вземете антивирусно лекарство, то е 75 мг., ако усетите симптоми на грип, пази цялото семейство

Spread the love

Ковид има, като за последната седмица имаме 660 души. Слава Богу, че броят на случаите се стационира.

Има много болни в момента, които са от ковид и от другите респираторни вируси. Трябва да се знае, че в момента ковид е най-много от подварианта на Омикрон кейпи 3. Той е без тежки усложнения. Важното е, че този ковид не е като онзи, дето я прескочиш прага, я не го прескочиш, независимо от това дали си млад или стар. Сега ковида минава много по-леко за няколко дни.

Трябва да се пазят възрастните и хората с дефицит на имунитет. За ковида нямаме лекарство у дома, но пък той се развива бавно за няколко дни. На 5-6-ия ден, ако не си взел мерки да ликвидираш инфакцията в гърлото, ще кашляш две седмици най-малко.

Това коментира пред Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев. 

Трябва да внимаваме за няколко неща

Когато много хора се събират, да имаме под ръка маска. Второ, колкото може повече да проветряваме.

В градския транспорт или колата притворен прозорец поне на един пръст няма да навреди, посочи той.

Рано е за грипа. Първите случаи обикновено се появяват през ноември, посочи той.

Обикновено епидемично разпространение със случаи в колективи, училища, градовете очакваме декември, а пика е или края на януари, или началото на февруари. Обикновено преди Коледа започва разпространението, когато си идват учащите се в западните страни, тъй като грипа обикновено тръгва от Великобритания и Скандинавието, коментира той.

Грипът е сериозно заболяване, особено за по-върастни и деца

За него най-добре говорете с личния лекар, с добър лекар или най-добре да го склониш да ти предпише антивирусно лекарство, което да ти стои вкъщи. Тези хапчета са с дълъг срок на годност.

И когато се прибереш следобеда и изведнъж почувстваш тръпки и измериш температура над 38 градуса, стегне те гърлото, заболят те всички кости, стави и мускули и не можеш да станеш от дивана, което за мъжете трудно се разбира от какво точно е, звъниш на лекаря и му казваш.

А той ти казва, че ти си си го купил лекарството и го почваш. То е 75 мг. Става и за деца, защото може хапчето и на половина да се счупи. Една опаковчица пази цялото семейство, защото като го вземеш вечерта и на другата сутрин, на обед вече няма нужда да го взимаш, коментира професорът.

Хубаво е да се ваксинираме срещу грип. Хората над 65 г. да си потърсят лекаря за ваксинация. Иначе едната ваксина в аптеките я има, чакаме другата. То пък като кажеш, че няма ваксини в аптеките, всички хукват да се ваксинират. А като кажеш, че има за всеки, никой не иска, коментира той.

Ваксината най-добре е да се направи октомври. Така че купувате и слагате. Когато бях млад имах куп ваксини в хладилника и ме пазиха, ама вече остарях и гледам да си ги слагам, пошегува се проф. Кантарджиев. 

Блиц