„Лошо се ударих… Това беше!“: Последните думи на Маричков

Spread the love

Кирил Маричков, който загина при нелеп инцидент тази вечер по време на концерт на група „Фондацията“ във врачанското село Селановци, е загубил равновесие, докато групата свири още първото си парче, пише Lupa.bg. Той е паднал от сцената и си е ударил много лошо главата. Около половин час по-късно издъхнал.

„Всичко стана за секунди… Изведнъж Маричков загуби равновесие, олюля се и падна. Удари си лошо главата, потече кръв. Настана суматоха, втурнаха се колегите му и хора от публиката да го вдигнат, а той само повтаряше: „Лошо се ударих…Това беше!“, разказва очевидец на индицента.

Сакатлъкът станал тази вечер около 19 часа, след като „Фондацията“ излезли на сценаа в село Селановци, където участвали в традиционния събор. Незабавно била повикана линейка, но по пътя към Оряхово звездата от „Щурците“, който скоро щеше да празува 80-годишнината си, е починал.

Колегите на Кирил Маричков от „Фондацията“ са в шок от случилото се. Те отказват коментари пред медиите.

Заради инцидента концертът е прекратен и полиция е блокирала района.

Според член на „Фондацията“ Маричков е паднал като подкосен – може и да е получил инсулт,  подозират потресените му колеги.

Той винаги е казвал, че иска да умре, докато пее на сцената, коментира пред „24 часа“ Весела Паскова, която написа книга за него.

Първите стъпки на Кирил Маричков на музикалното поприще са с рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара.

През 1967 г., след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“. Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с „Щурците“, които се превръщат в легенда в българския рок. Името на групата е избрано след конкурс в радио-предаване.

Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок. „Щурците“ са една от най-влиятелните български рок групи на 20. век“. 

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“.  

Лекарите са се борили до последно за живота на Кирил Маричков. „

„Линейката от Оряхово до Селановци е пристигнала за 7 минути“, уточни директорът на Център за спешна медицинска помощ – Враца, д-р Галина Лещарска, цитирана от БТА.

Тя допълни, че Маричков е починал по време на реанимационни мероприятия.

„Ще се работи по досъдебно производство и ще се уточнят всички подробности“, каза още Лещарска.

Лупа, 24 часа