Молдова гласува за ЕС след обрат и стопяване на 20% разлика с евроскептиците. Москва се усъмни в манипулация

Spread the love
epaselect epa11670772 President of Moldova Maia Sandu speaks to media after voting in front of polling station in Chisinau, Moldova, 20 October 2024. Moldova holds presidential election and a referendum on whether to enshrine in the Constitution the country’s path to EU membership on 20 October. EPA/DUMITRU DORU

Резултати от президентските избори в Молдова дават преднина на действащия проевропейски президент Мая Санду. 

След обработката на 97.61% от протоколите, Мая Санду има 41.86%, докато представителят на опозиционната Социална партия – проруският бивш генерален прокурор на Молдова Александру Стояногло, има 26.32 %. Това означава, че ще има втори тур на 3 ноември. Това е лоша новина за Санду, от която се очакваха по-добри резултати, дори победа на първи тур. 

В неделя бе проведен и референдум в Молдова, на който избирателите трябваше да се произнесат за европейската интеграция на страната – дали тя да бъде закрепена в конституцията на страната. Броенето на гласовете се превърна в трилър – първите предварителни данни показваха голямо предимство за гласовете НЕ – почти 20 на сто. След преброяването на 98.33% от протоколите обаче 50.03 % са „за“, а 49.97 % са „против“. Разликата в гласове е 744, а предстоят да се обработят над 18 000 бюлетини, всичките от диаспората, където лагерът ДА има голямо предимство. Към 9 часа българско време сайтът на преброителите спря да работи. 

Референдумът беше иницииран от Мая Санду, която е привърженик на европейската интеграция.

Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията. „Престъпни групи, действащи заедно с враждебни на нашите интереси чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да хванат страната ни в клопката на несигурността и нестабилността“, каза Санду след обявяването на частичните резултати от референдума за европейските амбиции на Молдова. „Имаме ясно доказателство, че тези престъпни групи са целели да купят 300 000 гласа – една измама с безпрецедентни мащаби“, заяви Санду. „Тяхната цел е да подкопаят демократичния процес“, добави тя. Основният заподозрян за намеса във вота е Илан Шор – той е лидер на проруския опозиционен блок „Победа“, осъден е на 15 г. затвор в Молдова за финансови измами, но живее в Русия. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира резултатите като каза, че темпът на нарастване на гласовете в полза на действащия президент на Молдова Мая Санду на изборите в страната са трудни за обяснение и повдигат много въпроси.

„Показателите, които наблюдаваме сега и динамиката на техните промени, разбира се, повдигат много въпроси“, заяви Песков на брифинг, на който коментира първите резултати от изборите в Молдова.

Говорителят на руския президент заяви, че Кремъл регистрира „механични, трудно обясними темпове на нарастване на гласовете в полза на Санду и в полза на онези участници в референдума, които подкрепят ориентацията към ЕС“.

„Всеки наблюдател, който малко или много не разбира същността на политическите процеси, може да открие тези аномалии в ръста на тези гласове“, добави Песков.

Източници: Риа Новости, segabg.com, Гласове