Парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов, обвинен е в търговия с влияние, грозят го над 5 г. затвор

Spread the love

Поискал 200 хил. лв. подкуп, за да повлияе на чиновници от Министерството на отбраната. Има свидетели, има и записи със СРС на искането и вземането на подкупа, твърди прокуратурата в искането за сваляне на имунитета

Парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов. Това стана ясно от позиция, разпространена до медии.

„Днес, 3.10.2024 г., в 17:53 часа в деловодството на Народното събрание беше получено искане от и. ф. главен прокурор на основание чл. 70 от Конституцията на Република България до председателя на парламента Рая Назарян относно разрешение за привличане като обвиняем и задържане на народния представител Джейхан Ибрямов.

Въз основа на задълженията си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, председателят на Народното събрание разрешава свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов.

Искането от главния прокурор е заведено в деловодството на Народното събрание и всички народни представители могат да се запознаят с него.“

Публикувано е и цялото разрешение за започване на наказателно разследване срещу депутата. В него пише, че той „в периода от 25.09.2024 г. до 02.10.2024 г. в гр. София поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 г. в гр. София, в района на сградата на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, поискал от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 200 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от МО, във връзка със службата им, а на 02.10.2024 г. около 19:10 ч. във гр. София, бул .“Ген. Тотлебен“ № 36, на паркинга пред магазин „Кауфланд“, приел от Мирослав Валентинов Тодоров дар – паричната сума от 100 000 лв., който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им – престъпление по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК.

В искането се твърди, че доказателственият материал в подкрепа на горното, разкрива признаците на престъпление от общ характер, характеризиращо се с висока степен на обществена опасност, както и на опасност Ибрямов да извърши престъпление, както и да повлияе на свидетели по делото и да попречи по този начин на по-нататъшното разследване.“

И още един пасаж от мотивировката на прокуратурата:

„Видно е от представените с мотивираното искане материали по ДП, че в хода на разследването са разпитани множество свидетели, като очертаната в мотивирано искане обвинителна теза се подкрепя от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на свидетеля Георги Йорданов Йорданов от 03.10.2024 г. – на длъжност специален инспектор в КПК. Същият излага детайли относно проведените оперативни мероприятия, както и че са били експлоатирани специални разузнавателни средства (СРС), като пресъздава хода на разследването, както и съдържанието на информацията придобита чрез СРС. На следващо място обвинителната теза се подкрепя и от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на свидетеля Мирослав Валентинов Тодоров от 02.10.2024 г., протоколът за разпит на свидетеля Виктор Петров Вътов от 02.10.2024 г., както и протоколът за разпит на свидeтеля от същата дата Петър Тошков.
Отделно от горното обвинителната теза се подкрепя и от представените писмени доказателства, а именно: Протокол за обиск и изземване в неотложни случаи от 02.10.2024 г.; Протокол за освидетелстване (оглед на лице от 02.10.2024 г.).
От анализа на така представената с мотивираното искане доказателствена съвкупност намирам, че към настоящия момент са налице достатъчно данни, от които може да бъде направено основателно предположение, че народният представител Джейхан Хасанов Ибрямов е извършил престъпление с посочената по-горе правна квалификация.

От правна страна, при престъплението по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК, се касае за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 НК, а именно „търговия с влияние“, наказуемо с лишаване от свобода повече от 5 години.“

24 часа