Путин: Делът на БРИКС в световния БВП вече е по-висок от този на Г-7 / ВИДЕО

Spread the love

Делът на страните от БРИКС в световния брутен вътрешен продукт (БВП) вече е по-висок от този на Групата на седемте (G7) и продължава да расте. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на бизнес форума на БРИКС.

„Например, вижте: 1992: Г-7 – 45,5%, а през същата година страните от БРИКС – 16,7% от световния БВП. А сега? 2023: нашата асоциация – 37,4%, а Г-7 – 29,3% .. И разривът се увеличава, това е неизбежно“, отбеляза руският лидер.

Путин подчерта, че БРИКС играе важна роля в глобалната икономика не само днес. „Съвсем очевидно е, че тази роля ще нараства в бъдеще. Страните, включени в нашата асоциация, всъщност са двигателите на глобалния икономически растеж и в обозримо бъдеще ще бъде генериран основният ръст на световния БВП“, допълни руският президент.

Руският лидер подчерта, че съвместната работа на БРИКС за ускоряване на социално-икономическия растеж и осигуряване на устойчиво развитие носи конкретни, осезаеми резултати и реално спомага за подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на обикновените граждани на нашите страни. Според Путин цифрите говорят сами за себе си. Той цитира статистика, според която общият БВП на асоциацията е над 60 трилиона долара, а общият дял в глобалния брутен продукт уверено надвишава съответната цифра на така наречената Група на седемте и продължава да расте.

„През последните десетилетия над 40% от растежа на световния БВП и цялата световна икономическа динамика се дължи на държавите от БРИКС. Въз основа на резултатите от тази година средният темп на икономически растеж в БРИКС се прогнозира на 4%. Това е по-високо от нивото в страните от Г-7 – там е само 1,7%, а глобалният процент ще бъде 3,2%“, каза Путин. 

Той също така припомни, че БРИКС представлява около една четвърт от световния износ на стоки, докато компаниите от групиращите се страни доминират много ключови пазари, включително енергийни ресурси, метали, храни, тоест пазарите на тези стоки, без които е невъзможно устойчивото икономическо развитие.

Труд