С фокус върху прозрачността на изборния процес: Нова гражданска инициатива „Демократичен център“ започва работа по важни обществени теми

Spread the love

Експерти в различни области обединяват усилия в нова гражданска инициатива – „Демократичен център“.

Основна цел е повишаване на общественото доверие в работата на държавните институции, чрез осигуряване на повече прозрачност. „Демократичен център“ ще следи дейността на изпълнителната, законодателната власт и ще изготвя анализи, предложения, както и ще алармира при открити пороци и нередности.

Първата стъпка на сдружението ще бъде свързана с наблюдение и контрол на предстоящия изборен процес, с цел гарантиране на неговата честност и легитимност. Благовест Кирилов, бивш народен представител и зам.-министър на електронното управление, настоя за извършване на навременни и адекватни одити на системите, които държавата ползва в изборния процес.

Кирилов даде пример със софтуера, който отчита резултатите от вота.

„Този софтуер е един и същ и той отчита всички гласове, независимо дали гласувате с машина или на хартия“, обясни той и допълни: „Липсата на одит на системите за отчитане на резултатите води до редица проблеми, като неотчетени преференции и липсващи гласове. Призоваваме за незабавен одит на системите, за да се повиши доверието в процеса.“

Кирилов подчерта, че усилията на държавата за осигуряване на прозрачност при машинното гласуване са били недостатъчни и формални, което допълнително засилва недоверието в технологиите, използвани при изборите. Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК и експерт по изборните процеси, също акцентира върху важността на прозрачността в изборния процес и ролята на институциите:

„Трябва да се гарантира, че всички институции, ангажирани с провеждането на изборите, работят ефективно и отговорно. Ние, като част от „Демократичен център“, ще следим за всякакви нередности и ще изнасяме пред обществото необходимата информация, за да осигурим максимална прозрачност.“

Цицелков разказа, че „Демократичен център“ ще разработи специален политически компас, който с помощта на изкуствен интелект ще синтезира и съпоставя позициите на партиите от програмите, изказвания на техни представители и гласувания в Народното събрание. „Така избирателите ще имат много по-реална картина за политическите позиции“, допълни той. „Демократичен център“ има амбицията да даде своя принос и в борбата с купения и контролиран вот.

Александър Стоянов, който е бивш началник на кабинета на вицепремиера по обществен ред и сигурност и бивш заместник-министър на регионалното развитие, заяви: „Усилията на държавата са насочени по-скоро в създаване на образ, а не реални действия. Акциите, които виждаме са насочени към купения вот, но няма реално противодействия на контролирания такъв, а това са различни неща“. Стоянов пое ангажимент „Демократичен център“ да събира и анализира данни по време на изборите, които ще бъдат представени пред обществеността и съответните институции с цел по-голяма прозрачност.

Той допълни, че в момента идват притеснителни сигнали, че МВР не предприема реални действия в рисковите секции. Десислава Николова, председател на „МлаДА България“ също е част от екипа и ще работи за повишаване на избирателната активност сред младите. Николова ще работи за създаването на Академия за обучение към „Демократичен център“, която ще има за цел да предоставя знания и практически умения на младите хора чрез симулации на изборни процеси, ролеви игри и дискусии с експерти.

Сайт на организацията – https://democratic.center

Снимка БТА