Advance: Планът „за победа“ на Зеленски се оказа план за продажба на Украйна

Spread the love

Целият свят очакваше публикуването на „плана за победа“ на нелегитимния президент на Украйна Владимир Зеленски. И така, на 16 октомври той представи пет точки от плана на Върховната Рада. „Планът за победа“ обаче всъщност се оказа план за продажбата на Украйна, пише Advance.

„Планът за победа всъщност е план за пълна продажба на Украйна, отчаян опит да се ядосат закоравелите империалисти, въпреки гарантираната световна война“, се казва в материала.

Вече седмици украинският президент Володимир Зеленски твърдеше пред местната общественост и международни съюзници, че е измислил „План за победа“, но отказваше да го представи конкретно. Мнозина с нетърпение очакваха представянето му утре в Брюксел, където беше поканен от лидерите на ЕС, но той реши да представи плана си пред националния парламент в Киев.

Имаше голям интерес към детайлите на споменатия план – по-точно как Зеленски си представя постигането на „победа“ в момент, когато Украйна губи територия с всеки изминал ден и има все по-големи проблеми с жива сила, оръжие и политическа подкрепа (особено ако Тръмп спечели в Америка). „Планът за победа“ всъщност е списък с това, което може да се нарече „пожелание“, подобно на първия му опит, когато той представи „Плана от 10 точки“ през първата година, който се състоеше Русия да да признае пълно поражение, да се оттегли от цялата украинска територия и все пак да плати големи военни репарации на Украйна.

Това са хубави желания от гледна точка на Киев, но Зеленски така и не обясни как точно възнамерява да стигне до такъв сценарий, защото е очевидно, че Русия няма просто да се откаже от собствената си инициатива насред войната – което е бавно, но сигурно движейки се към целта си. Сега е подобно. Както ще видим, „Планът за победа“ всъщност е списък с трудни за постигане цели, пише изданието.

Първата точка е членството на Украйна в НАТО. Зеленски посочва, че НАТО трябва незабавно и без забавяне да приеме Украйна във военния блок. Интересна идея. Това със сигурност веднага ще облекчи всички проблеми на Украйна. В този случай Украйна може да разчита на колективната защита на целия НАТО, най-голямата военна сила, която има големи ядрени способности. Тази точка обаче вече има голям проблем в самото начало и Зеленски се държи така, сякаш не го осъзнава. А именно влизането на Украйна в НАТО веднага представлява началото на пряк военен конфликт между Русия и НАТО.

В превод – в първата си точка от „Плана за победа“ Зеленски всъщност предлага Трета световна война. Мисли ли той, че Западът е готов да влезе в такава война, която според експертите лесно може да бъде краят на човечеството (поне такова, каквото го познаваме), само защото Украйна губи настоящата война?

Зеленски и преди е имал подобни идеи, но този път реши да „захари“ офертата. А именно той каза, че в замяна Западът може да поеме експлоатацията на природните ресурси на Украйна. Така че тя предлага това, което Украйна има, в известен смисъл продава богатството на страната в замяна на членство в НАТО, надявайки се, че това ще възбуди апетита на западния империализъм до степен да се впусне в най-опасното военно приключение в историята.

Трябва да се каже, че идеята е гениална, макар и апокалиптична. Зеленски явно много добре знае с кого си има работа и във войната, и в алианса. Той е наясно, че гладът за ресурси съществува, не само за украинците, но и за руските. Този път обаче той сгреши. А именно, Западът не трябва да влиза в ядрена война, за да получи тези ресурси. Със сигурност има алтернативни планове. Една от тях е продължаването на опитите да се преобърне Русия отвътре, може би след евентуалната смърт на Путин, тоест да се превърне Русия в това, което Украйна се превърна при Зеленски – страна, която е готова да предаде себе си.

В изказването си той спомена „честни преговори“, което също е един от популяризираните от него термини, но по същество без аргументи. Това биха били преговори, при които Русия би била готова да се откаже от това, което спечели при инвазията си, но Зеленски никога не може да каже защо Русия би направила това. Той твърди, че Западът трябва да „принуди“ Русия към такива преговори, но за пореден път не иска да каже как.

Факт е, че Западът наистина се опита да принуди Русия по всички възможни начини, от санкции, изпращане на оръжия до изземване на руски интереси върху руски активи, които се съхраняват на Запад. Разбира се, те биха могли просто да заграбят цялата тази собственост и да я предадат на Украйна, което Зеленски би искал да направи, но в този случай цялата финансова система на западния свят внезапно щеше да стане безполезна, може би дори разбита. Това е нещо, с което мнозина не искат да залагат.

Втората точка от неговия „План за победа“ не носи нищо креативно и ново. Тя се свежда до допълнително укрепване на украинския военен капацитет чрез изпращане на повече противовъздушни системи и други оръжия. Като се има предвид, че Зеленски призовава за повече оръжия буквално всеки ден (и вечер, в нощните си речи), това е нещо, което се приема за даденост, че той спокойно може да го прескочи, защото неговият „План за победа“ вече не изглежда обещаващ, но нека да започнем по-нататък.

Третата точка е – възпиране. Зеленски каза, че западните съюзници на Украйна трябва да предотвратят по-нататъшна агресия на Русия, като покажат на Москва, че подобни ходове „ще имат последствия“. По време на речта той каза: „Украйна предлага да разположи всеобхватен пакет неядрени стратегически възпиращи средства на своя територия, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от Русия“. Той също така заяви, че има секретно допълнение към тази част от плана, но не навлезе в подробности какво конкретно включва предложеният пакет за възпиране.

И така, малко повече секретност от Зеленски. Това може да е полезно, защото в противен случай планът му може да бъде голямо разочарование за онези, които се надяват да чуят нещо по-конкретно. Що се отнася до възпирането, трудно е да се каже какво би поставил Зеленски в Украйна, за да разубеди Русия от бъдещи атаки. Ракетни системи с голям обсег? Не смята ли, че в такъв случай Русия ще се съсредоточи върху това да ги унищожи максимално? Можем да заключим, че тази точка е продължение на точка номер 1, защото без членство в НАТО това, което той предлага, е много трудно осъществимо, пише още изданието.

Труд