Габриел обеща на ПП-ДБ пълна подкрепа за Украйна

Spread the love

1ad8cab90a0a058751f52610c06c82be

 

 

 

Предизвикателството е да водим такъв диалог,за да изпълним понятията амбиция, авторитет, ангажимент. Въпреки напрежението между институции и граждани, готови сме да поведем екип, в който решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно. Съставянето на редовно правителство е приоритет №1. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел на срещата с коалицията ПП-ДБ. 

 

 

 

Виждам възможност за екип в България, има много сходства в нашите позиции по повечето ключови сектори, подчерта тя. Тя призова – да излезем от порочния кръг, без да се ангажираме с какво и как ,да не говорим за постове. Диалогът ;цели да се зададат трудните въпроси и да преодолеем различията, призова Габриел.   

 

 

Публичните финанси и Бюджетът са следващите приоритети. Търсим основа за работещо, проевропейско правителство с ясни цели, подчерта Габриел, като подчерта, че ГЕРБ остават отворени за диалог, продължи тя.

 

 

По правосъдната реформа, тя заяви, че има много интерпретации -първото, което ще направи кабинет на Габриел ще е да отстрани главния прокурор. Това е в правомощията на правосъдния министър, това не е искане за персонална промяна, а за връщане нва доверието на хората, за нормализация на работата на институциите, подчерта тя. Голяма правосъдна реформа е голямата цел.

Много важно е сигурността на гражданите, Шенген, модернизация, изброи още Габриел.

 

 

Имаме по своему таблица с дискусиите между ГЕРБ и ПП-ДБ, чела съм ги няколко пъти, сега с друг поглед – виждат се многобройните допирни точки.- шенген и еврозона, здравеопазване, сигурност, финанси,правосъдие, политика, българи извън страната. Малко са темите, по които е нужна още една дискусия.

Добрите предложения, за да се сбъднат, имат нужда от ресурс и финанси, уточни Габриел.

 

 

 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се съгласи, че имат общи приоритети и пожела по време на срещата да навлязат в детайли по тях. Двете коалиции набързо подхванаха темата за сигурността.

 

 

„Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна“, започна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет. ПП бяха входирали такъв законопроект в миналото НС.

 

 

„Пълна солидарност с Украйна“, отговори еврокомисарката на първия въпрос. А относно втория въпрос тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си.

 

 

Благодаря, че изпълнявате граждански дълг. Всеки, който влезе на този сложен терен, залага себе си, заяви Христо Иванов.

Българската политическа класа не може да изпълни правилата да живеем в нормална правоксъдна държава – хората виждат корупция и безнаказаност, заяви лидерът на ДБ.Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока, заяви Иванов. Простете, че подхождаме към тях с определено внимание. Разбирам, че идвате от Брюксел, но все пак ние сме тук. направи ми впечатление заявката ви за главния прокурор. 

 

 

Разбирате, че тук е важно да знаем за какво става дума. Не просто да знаем, а да предприемем действия – дали става дума за пореден дворцов преврат, или да бъде сменен, както беше назначен по политическа интифа, или това е начало на наистина обновяване и дълбока промяна, влезе в детайли Христо Иванов. Той наблегна за нуждата от дълбока конституционна реформа.

 

 

Срещата между двете коалиции се случи след тридневни уговорки и разминавания за датата и часа на разговорите. В сряда ПП-ДБ заявиха, че заради ангажименти на Кирил Петков и Асен Василев могат да се отзоват в петък.

 

 

 

ГЕРБ обаче контрираха и заявиха, че липсата на двамата съпредседатели не е фатална и да се чувстват поканени другите лидери, които са в София – Даниел Лорер, Христо Иванов и ген. Атанасов.

„Промяната” обаче така и не отстъпи и в крайна сметка заявиха, че ще дойдат на среща в 17 часа в петък.

 

Лупа бг