Земеделският министър Вътев изолиран – не знаел, че забраната за внос на украинско зърно няма да се удължава

Spread the love

 

вътев-1

 

 

С мен не е обсъждано падането на забраната за внос на зърно от Украйна. Това каза земеделският министър Кирил Вътев в „Тази сутрин“ за предложението.

 

На този етап предложението не е окончателно, защото тепърва предстои гласуване в Пленарната зала. Предложението е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 
„Сегашната стопанска година е тежка и със, и без забрана. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната в Украйна нищо не е същото“, каза още Вътев.

 
Зърнопроизводителите излизат на протест след предложението за разрешаване на вноса от Украйна. Предстои гласуване в Народното събрание

 

 

„Това решение ще предизвика тежки протести. Това трябва да бъде оценено много внимателно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарността. България е максимално съпричастна, но все пак ние имаме собствено производство и производители, чиито интереси трябва да бъдат защитени“, каза Вътев.

 

 

 

Той допълни, че не е виждал анализ как отпадането на тази забрана би повлияла на нашите земеделски производители.
 

„Те нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки“, каза министърът.

Той уточни, че няма никаква идея дали в решението има намесени външнополитически интереси.

 
„Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарност. България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим“, каза Вътев.

 

 

 

Припомняме – парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проект, предложен от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС, да не бъде удължавана забраната за внос на зърнени продукти от Украйна след 15 септември.
 

Забраната, която беше въведена от общо пет европейски страни през пролетта, изтича в петък. Дотогава се очаква ЕС да вземе решение дали да разреши удължаването ѝ.
 

Проекторешението, с което трите формации предлагат Народното събрание да не подкрепя удължаването, е обратно на досегашната политика на управляващите. То беше внесено в понеделник от няколко депутати, сред които съпредседателят на ПП Кирил Петков и депутатът от ДПС Делян Пеевски, то е подписано още от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, Александър Николов от ГЕРБ, Румен Христов от СДС и Хамид Хамид от ДПС.

 
„Отчитайки солидарността на България с Украйна и за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, пише в предложението.

 

 
На извънредно заседание във вторник следобяд 10 от членовете на комисията гласуваха „за“ проекторешението, 4-ма бяха „против“, а 2-ма се въздържаха. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Ако то бъде взето, правителството ще бъде задължено отново да разреши внос на украинско зърно.

 
Междувременно в парламента беше внесено и становище от Националната асоциация на зърнопроизводителите, с което се призоваваше Комисията по икономическа политика да отхвърли предложението.
 

От бранша се аргументират с „влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители в следствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки от Украйна“. И твърдят, че много производители в сектора са изправени пред фалити, невъзможност за изплащане на рентите и междуфирмена задлъжнялост.
 

 

По данни от август в складовете има три пъти повече слънчоглед от обичайното за това време на годината, докато преработватели затвориха някои от мощностите си заради недостиг на суровина на пазарна цена.
 

 

Предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС противоречи на досегашната политика на управляващите. България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента, и не беше съставено правителството на Николай Денков.

 

 

Епицентър