Русия отзова посланика си Антонов от САЩ, не се посочва кой ще го замести

Spread the love

Командировката на руския посланик във Вашингтон Антонов, според МВнР, е приключила и той се завръща в родината си. Не се посочва кой ще го замести начело на руската дипломатическа мисия в САЩ.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов приключи работата си в САЩ и се завръща в Москва. Това съобщи руското външно министерство пред руските информационни агенции в събота, 5 октомври.

В изявлението на външното министерство се посочва, че Антонов „завършва командировката си във Вашингтон“. От руското посолство в САЩ съобщиха за агенция ТАСС, че самолетът с бившия посланик на борда е излетял за Москва вечерта на 5 октомври московско време. Не се съобщава кой ще замени Анатолий Антонов на този пост.

Преди да бъде назначен през август 2017 г. на поста посланик на Русия в САЩ, Антонов е работил в отдела по въпросите на сигурността и разоръжаването на руското външно министерство. През 2011-2016 г. е заместник-министър на отбраната на Руската федерация, а след това е заместник-министър на външните работи на Руската федерация.

Заради подкрепа на руската инвазия в Украйна Антонов е под международни санкции, по-специално от Канада, ЕС, Швейцария и Обединеното кралство.

The Insider припомня, че на 20 февруари 2022 г., ден преди Русия да признае независимостта на „ДНР“ и „ЛНР“ и четири дни преди Русия да започне пълномащабна война в Украйна, Антонов каза, че Донбас и Луганск са част от Украйна, и Москва не планира да нахлува в съседна държава и да завзема нейната територия. Впоследствие той продължи да повтаря всякакви изявления, направени от руските власти.

Източник: Deutsche Welle

Превод и редакция: pan.bg