Всички с няколко жилища и пари в банката в България са предупредени за апартаментите „под ключ“

Spread the love

Има една хипотеза, която тормози брокери и продавачи на имоти.

Какво ще стане, ако само част от празните апартаменти, бъдат пуснати на пазара?

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз (ЕС). Това показва последният Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания „Делойт“.

Страната ни е на топа в тази класация не за първи път, като на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища. 

Притежанието обаче не означава непременно, че тези имоти се ползват. Една немалка част от тях стоят необитаеми и под ключ, според НСИ – близо 39%. В област Пловдив „призрачните“ домове са 31%.

От 1 октомври БНБ взе мерки за охлаждане на раздаването на жилищни кредити от банките и отсега е ясно, че няма да има ефект от този опит.

Ситуацията с огромния брой празни апартаменти в България действително е странна и антипод на пазарната логика.

„Очевидно е, че не сме толкова богати, за да купуваме имоти на килограм. Причината за тази статистика е съвсем друга и прозаична“, категоричен е финансовият анализатор Светозар Гледачев, предаде Марица.бг.

„Българинът от едно време си знае – има ли скътани пари, купува апартамент или хуква в банката „да му ги пазят“.

И когато прецени, че е настъпил идеалният момент, вади ги от банката и пак се озовава в ролята на купувач на имотния пазар. Няма спор, това са двете най-разпространени инвестиции на средностатистическия българин.

И двете сякаш си вървят по инерция и без много мислене, тъй като не се славим с голяма финансова грамотност“, отбелязва Гледачев.

Факт 1: Въпреки че доходността от депозити не е никак висока, трупането на пари в банка продължава с бесни темпове. Депозитите на домакинствата отчитат ръст за 27-и пореден месец, сочат данни на БНБ.

През юли увеличението е от 558 млн. лв. спрямо 340 млн. лв. месец по-рано и 264 млн. лв. за сравнимия период година по-рано. Към 31 август населението държи спестявания на стойност 87.4 млрд. лв.

Факт 2: Строителите строят, защото има търсене, и смятат, че то ще се запази и занапред. По същата причина растат и цените на имотите.

Брокерите и експертите по недвижими имоти често се заиграват с хипотезата какво би се случило, ако дори част от празните апартаменти излязат на пазара. По учебник – цените би трябвало да паднат, защото ще се задоволи (дори и частично) търсенето. Но у нас не всичко става по учебник, както е добре известно.