Българинът Таньо източи 2,2 милиона паунда от британската социална система

Spread the love

Българинът Таньо Данчев e измамил британската социална система с 2,2 милиона паунда. За схемата разказва днес британският вестник Sunday Telegraph.

Измамата е включвала транспортиране на българи във Великобритания и завеждането им до бюрата по труда, за да се представят за кандидати за помощи.

От 2020 г. до 2024 г. Таньо Данчев е използвал имената и самоличността на свои сънародници за получаването на т.нар. Universal Credit.

Той организирал българските граждани да пътуват със самолет до Обединеното кралство, откарвал ги до бюрата по труда, за да попълнят лично молби за обезщетения, след което ги връщал на летището.

По-рано този месец 39-годишният Данчев беше осъден на седем години затвор, след като се призна за виновен по 29 обвинения в измама.

Той е контролирал банковите карти на другите българи, участващи в измамата, и е изтеглил 2,2 милиона паунда от техните сметки.

Разследващите са установили, че българите нямат право да кандидатстват за Universal Credit, тъй като не пребивават в Обединеното кралство, а компаниите, за които твърдят, че работят, са били „кухи“ и не са осъществявали търговска дейност.

Оф нюз