Извънредно! US разрушител опасно близо до руски патрулен кораб в Средиземно море!

Spread the love

кораби1453733583

Руското министерство на отбраната обвини екипажа на американски ескадрен миноносец, че е доближил в опасна близост руския патрулен кораб „Ярослав Мъдри“ в Средиземно море на 17 юни.

Според Руското министерство на отбраната, US-корабът е нарушил две международни правила и руско-американски договор, пише ria.ru.

„Американският разрушител „Greyvli“  приближи руския военен кораб на разстояние 60-70 метра от лявата страна и пресече движението на Ярослав Мъдри при опасно разстояние от 180 метра“, съобщава Министерството на отбраната на Руската федерация.

Оттам уточняват, че руският военен кораб е поддържал в международни води постоянен курс и скорост и не е предприел каквото и да е опасно маневриране спрямо американския кораб.

Във връзка с този инцидент, Министерство на отбраната на Пентагона обърна внимание за грубо нарушение на командира и екипажа на разрушителя, съгласно международните правила за за предпазване от сблъсъци между водни съдове и руско-американско междуправителственото споразумение от 1972 година за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него.

Също така, членовете на екипажа на разрушителя са нарушили параграф 1 на член 3 от руско-американски договор, който гласи: „Във всички случаи, корабите, опериращи в близост един от друг, трябва да останат на достатъчно разстояние, за да се избегне риск от сблъсък.“

http://ria.ru/defense_safety/20160628/1453694071.html