Политика

Десебари аплодират Татяна Дончева, Москов отсвири Радан за събранието на партията

Десебари аплодират Татяна Дончева, Москов отсвири Радан за събранието на партията

1457863981

Министърът на здравоепазването и зам.-председател на ДСБ д-р Петър Москов бойкотира партийния си лидер Радан Кънев, като не дойде на свиканото Национално събрание.

На него Кънев ще представи визията си за бъдещето на формацията. На форума отсъстват и знаковите лица на ДСБ като Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев. До Кънев застанаха евродепутатът Светослав Малинов и депутатът Атанас Атанасов.

Въпреки поканите, отсъстват и лидерите на СДС и ДБГ – Божидар Лукарски и Меглена Кунева. Слово пред делегатите произнесе заместникът на Кунева Найден Зеленогорски, срещу когото обаче имаше неодобрителни възгласи, когато нарече ДСБ „важен и ценен партньор в Реформаторския блок“. Делегатите дори не го оставиха да завърши изказването си, като нарочно го заглушаваха с аплодисменти. Затова пък присъствието на лидера на „Движение 21” Татяна Дончева предизвика екзалтирани викове и ръкопляскания в зала 3 на НДК.

Според неофициална информация Радан Кънев ще закрива несъгласните с водената от него политика структури. Възможност за това е разписана в проекта за нов устав. „Изпълнителният съвет взема решение за закриване на областни клубове при действия в разрез с политиката на партията или неизпълнение на решение на ръководни партийни органи”, пише в документа, цитиран от „Монитор“.

В него се залага още създаването на клубове по интереси,. Разписва се и функционирането на Национален вътрешно партиен арбитраж в състав между 5 и 9 членове, който ще коли и беси в партията, като включително ще може да изключва от редиците министри и депутати. Предвижда се още да се назначи финансов директор в ДСБ, който ще бъде посочен лично от Кънев. До края на годината пък ще се направи ревизия на членовете и ще се раздадат нови карти.

Около 950 активисти са се събрали в НДК за Националното събрание на партията. Очакванията са Кънев да продължи двойнствената политика на партията, като предложи оставане на ДСБ в РБ, но призове партньорите си да излязат в опозиция.

„Силно се надявам, че днес ще надделят аргументите колегите от ДСБ да останат част от РБ, защото те за нас са важен и ценен партньор, коментира Найден Зеленогорски.

„ДСБ ще излезе по-единна и по-силна. Ще бъде категорично потвърдена идеята за излизане в опозиция, в това съм убеден“, каза Светослав Малинов от ДСБ и добави, че съдбата на Петър Москов е в неговите ръце.

Източник: Епицентър. бг

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024