Русия

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

Как изглежда антикризисният план на Русия? Вижте какви пари в кои сектори налива Москва

anti-crisis-plan-web-1

Правителството ще похарчи $6,4 млрд. или около 470 млрд. рубли, за да подкрепи икономиката.

Руското правителство прие антикризисен план, който трябва да укрепи икономиката на страната в трудния момент на икономически санкции, наложени от Запада, и на изкуствен срив на цените на петрола.

Документът съдържа 60 пункта по главните посоки на развитие на икономиката. Предвижда се през следващите три години бюджетните разходи да бъдат свити с 5 процента. Това е обаче няма да засегне отбраната, селското стопанство, социалната сфера и международните задължения на Русия. Планът бе обсъден от Думата и одобрен от президента. По настояване на Владимир Путин за правилното използване на специално отпусканите в помощ на определени отрасли финанси ще следи Сметната палата.

Тези огромни средства, за които е взето решение да се насочат за стабилизацията и развитието на икономиката, трябва да бъдат използвани най-рационално. Затова се налага Сметната палата строго да контролира ефективността на разходите. „Трябва да постигнем осезаем резултат, да повишим устойчивостта на конкретните производства, да стимулираме търсенето на отечествената продукция и в никакъв случай да не допуснем разхищаване на държавните ресурси и резерви”, заяви Путин. Той призова всички да действат изключително внимателно и да работят за промяна структурата на икономиката.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство. Списъкът обаче е възможно да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

За постигане на структурни промени е предвидено значително вливане на средства в банковата система. Очаква се те да имат двоен ефект: първо да допринесат за стабилността на банките, а след това ще бъдат използвани за финансиране на най-важните проекти в реалния сектор. На всеки етап от този процес трябва да има сериозен контрол, предупреди президентът. И той, и председателят на Сметната палата Татяна Голикова отбелязаха, че това, което трябва особено внимателно да се проследи, е банките да не си позволят финансови спекулации с парите, които им се отпускат.

Сред стратегическите задачи на правителството Владимир Путин очерта осигуряването на високи темпове за растеж на икономиката и повишаването на производителността на труда. „Длъжни сме да преодолеем натиска на външните фактори за сметка на укрепването на икономическия и финансов суверенитет. Страната трябва самостоятелно да формира условията си за икономически растеж”, смята президентът.

Държавната подкрепа ще бъде фокусирана върху няколко основни отрасъла: автомобилна индустрия, транспортно машиностроене, лека промишленост и строителство, припомни Дворкович. Списъкът е възможно все пак да търпи промени, така че и други програми да се възползват от финансирането.

Източници: Руски дневник, Русия днес

 

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024