Здраве

Лекарските протести излизат извън контрол! Изборът може да стане Москов или самия Борисов!

Лекарските протести излизат извън контрол! Изборът може да стане Москов или самия Борисов!

MOSKOV-BOKO

Инатът на Борисов да се раздели по интелигентен и цивилизован начин с провалилия се здравен министър Москов може да му струва по-големи главоболия и дори да застраши управлението му. Ще рискува ли Бащицата да нажежи напрежението до такава степен? Обикновено се усеща навреме и потушава недоволството, дали и този път ще следва интуицията за собственото си оцеляване?!

Общопрактикуващи лекари от още градове се включват днес в протестите на съсловието, съобщи БНР.

Против здравната реформа се обявяват медици от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Плевен, Силистра, Видин, Търговище и Сандански. Други градове също се включват по етапно.

В по-големите градове протеста ще е ефективен, а в по-малките – символичен.

Лекарските протести започнаха в понеделник и вече обхванаха 18 области, а с предстоящите 10, по-голямата част от страната. Здравният министър Петър Москов коментира вече, че частта от мотивирани искания на лекарите е взета предвид в решението на НЗОК и в промените в Наредбата за пакета дейности, гарантирани с бюджета на касата.

Председателят на УС на Столичната лекарска колегия д-р Милан Миланов обаче излезе с остра критика на думите на министъра.

„От колко време предупреждаваме, че ще настъпи неописуем хаос. И днес, когато тотално ни писна и дигнахме оправдания си бунт, ни се говори само за пари. Нека сме наясно – никакви пари не са дадени на лекарите, а на пациентите! Колко и какви цени бяха увеличени – за да можем да отчислим нещо за себе си. Ние сме обречени да работим в условия на тежък дефицит и само дребните гешефтари и мижави счетоводители, величаещи се като министри и парламентаристи не искат да го разберат”.

Джипитата от столицата се включват днес за първи път в протеста.

болнициphoto_verybig_1116964

Пациентите, чиито лекари са спрели работа, се преглеждат в дежурни кабинети. От лечебните заведения напомнят обаче, че от спешен кабинет например, няма как да се издават болничен лист или рецепта за лекарства.

Преди дни, когато отново изразиха недоволството си,те заявиха, че не излизат на улицата за повече пари, а не са съгласни с определени части от реформата, свързани пряко с тяхната работа, която щяла да ги превърне „в администратори“.

Най-голям недостатък според тях е факта, че заради нова промяна в организацията им на работа, ще са принудени да отделят още повече време в обработване на документите на пациентите. Недоволни са и от недостига на направления, което ядосва и пациентите.

Самите джипита се определиха като „писачи“ и бяха категорични, че по този начин ощетяват пациенти, тъй като няма да смогват да преглеждат всички.

Болните пък недоволстват и днес. Срещу факта, че заради ефективните протести са принудени да чакат.

Снощи УС на Българския лекарски съюз /БЛС/ прие декларация и решение за национален протестен митинг на 6-и април. Той ще се проведе от 15:00 часа на площад „Независимост“ пред Министерския съвет /МС/.

В приетата декларация се посочват конкретните искания на лекарите, сред които да бъде продължено действието на Националния рамков договор за 2015-а година и да се сключи анекс, подписан от ЛС и НЗОК.

Съюзът настоява министър Москов да се извини на българските лекари за обидното отношение. Поради неясни правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ, Управителният съвет /УС/ на Лекарския съюз препоръчва да спре плановият прием в болниците, се посочва още в съобщението.

Източници: Vesti.bg, БНР, Fbr.bg

 

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024