ОБЩЕСТВО

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

8ab28cea1_pacov

 

 

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест.

 

 

 

Това коментира пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при взрива на атомната централа Чернобил.

 

 

„Написах роман, тъй като бях шокиран от събитията в България по време на Възродителния процес. Струваше ми се, че не може нищо по-страшно да се случи на страната, от това, на което бях свидетел тогава. Само че съм свидетел, оттогава насам, как България забрави всичките си постижения в името на съмнителна пропаганда на неща, които са абсолютно недостъпни“, сподели Йото Пацов.

 

 

 

„Много съм разочарован в най-добрите си надежди. Това ви го казва човек, които е минал средата на живота си и не се съмнявам, че младите хора като вас гледат с надежда и упование“, допълни журналистът.

Според него „днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.“

 

 

„Защото автоцензурата при нас съществуваше, но беше в резултат, в голяма степен, на лични убеждения. Автоцензурата днес е в резултат на съобразяване със статуквото и то по безпардонен начин. Информационно затъмнение смятам, че има по множество теми. Информационно затъмнение има по отношение на събитията в Израел, на войната в Украйна, БРИКС, на Китай и т. нат. Ние не можем да избираме информацията и информационните източници и това също е резултата на информационното затъмнение“, каза Пацов.

 

 

 

Пацов и Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона на Чернобил и след това са настанени за лечение в болница в Макаров.

 

 

 

„За Чернобил да споменем героизма на някои от хората, които все пак полагат живота си, за да предотвратят най-страшното, ако това е бяла пропаганда, аз съм за това да се говори за тези хора. Защото, както чудовищната небрежност на една порочна практика предизвика Чернобил, така и героизма на смели мъже предотврати по страшна катастрофа“, коментира журналистът.

 

 

 

„В болницата в Макаров с Антонов се срещнахме и се снимахме с две от момчетата – пожарникар и милиционер, които доживяваха последните си дни, защото бяха влезли, въпреки забраната, да спасяват мъртвите си другари. По стечение на обстоятелствата сме били пощадени от радиоактивно замърсяване, защото преобладаващите ветрове се отнесли основна част от облака в други посоки – северозапад.

 

 

Ако това е вярно, България не е била изложена на интензивно замърсяване. Пропагандата действа в едната и другата посока, и приказките за огромните марули и тайното намерение да бъдем изтребени, са едни теории, които не почиват на реална основа. Ние с Любен Антонов оцеляхме след едно такова влизане в такава зона и това е факт.“

 

 

 

„Аз нямам впечатление българският елит какво се хранил и пил. За нас бяха положени специални грижи в болницата. Бяхме на специален хранителен режим, извършваха се прегледи и здравето ни беше гарантирано. Хранеха ни по диета за космонавти, която да предотврати последиците от радиоактивни фактори“, разказа Пацов.

 

 

Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024