Русия

Путин е на посещение в Крим! 95% от руснаците подкрепят присъединяването на полуострова към Русия

Путин е на посещение в Крим! 95% от руснаците подкрепят присъединяването на полуострова към Русия

крим876953

Руският президент Владимир Путин ще посети Крим днес, съобщи агенция „Ройтерс“. По време на визитата си държавния глава ще иде и до строящия се в момента мост между полустрова и Русия през Керченския проток.

Крим бе пресъединен към Русия през март 2014 г. Преди това бе проведен референдум, на 97% от жителите на полуострова подкрепиха присъединяването.  Референдумът бе определен като незаконен от западните държави. Киев счита Крим за регион „под временна окупация“.

Наскоро ЕС удължи с шест месеца действието на санкциите срещу лица и компании, „подриващи и заплашващи“ териториалната цялост и суверенитет и независимостта на Украйна. В последния си вариант черният списък на ЕС включи зам.-председателят на Русия Димитрий Рогозин. Засегнати са и министърът, и зам.-министърът на отбраната Аркади Бакхин и Анатоли Антонов.

Преди дни Турция припомни, че не признава резултатите от референдума. Изявление на Държавния департамент на САЩ също подчерта, че санкциите срещу Русия ще останат в сила:

„Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат, докато продължава окупацията. Отново призоваваме Русия да я прекрати и да върне Крим на Украйна. Продължаваме да сме дълбоко загрижени за ситуацията в окупирания от Русия Крим, където окупационните „власти“ потискат недоволството и етническите малцинства – особено кримските татари и украинци – са подложени на сериозни и неспирни репресии.

Неправителствени организации и независими медии са заглушавани или прогонвани, а все още не се позволява достъп до полуострова на международни наблюдатели.“

Високопоставени руски официални лица, включително такива, подложени на санкции от Вашингтон, определиха изявлението като „недалновидно, несъстоятелно и политически вредно“, съобщи РИА „Новости“.

Същевременно стана ясно, че две години след присъединяването на Крим към Русия почти всички руснаци смятат това решение за правилно и отговаря на националните интереси на страната. 95% от руснаците поддържат предприетата през 2014 година стъпка, съобщава Интерфакс, позовавайки се на социологическо проучване.

Проучването е проведено в периода 12-14 март и в него са участвали 1 600 респонденти.

На 18 март 2014 година Крим се присъедини към Русия.

Източник: Nbox

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024