ОБЩЕСТВО

Безсрамие! Калфин даде 3 работни места на Видин, а на ПФК „Лудогорец“ – 20 !!!

Безсрамие! Калфин даде 3 работни места на Видин, а на ПФК „Лудогорец“ – 20 !!!

BT

Разпределението на 8,1 млн.лв. по схемата „Обучения и заетост” обещава скандал.

По какви критерии са избрани фирмите, които ще получат безвъзмездна подкрепа за наемане на безработни над 29-годишна възраст, защо Агенцията по заетостта прекрати предсрочно набирането на заявления, така ли се решава проблемът с безработицата в Северозападна България – като само 1 от общо 600 одобрени заявления е на фирма е от Видин  и е за разкриване на 3 работни места?

С тези въпроси се обърнаха към Фактограф.бг бизнесмени от Видин.

Фактите, които е установила проверка на сайта, са следните:

По схема „Обучения и заетост” за безработни лица над 29 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.  подчинената на Ивайло Калфин Агенция по заетостта обявява процедура за набиране на заявление в срок от 9.30 ч. на 25.03.2016 г. до 17.00 ч. на 01.04.2016 г.

За първия етап е осигурено финансиране от  8,1 млн.лв.

Неочаквано на 28.03.2016 г.  Агенцията съобщава, че за един ден финансовият ресурс е изчерпан и преустановява набирането на заявления.

След което списъкът на одобрените фирми е публикуван на страницата на Агенцията по заетостта и от него става ясно, че са одобрени 532 заявки и има резервен списък с още 68 заявки.

От никъде не става ясно как е направен подборът. Ако е по ред на подаване на заявките, защо това не е било обявено предварително, за да бързат всички да са първи, възмущават се бизнесмените.

Какво прави впечатление в списъка?

Уж Северозападна България е приоритет на правителството, уж получаваме целенасочена подкрепа, а в региона са одобрени само 9 фирми, които ще разкрият 53 работни места. Във Видинска област – 1 фирма с 3 работни места, в Монтанска – 3 фирми с 20 работни места и във Врачанска област – 5 фирми с 30 работни места.

Ще каже някой, че и това е нещо. Да, така е, ако в списъка не беше футболен клуб „Лудогорец”, на който за една година по програмата ще бъдат плащани заплатите и осигуровките на 20 души. Или „Дюни” АД, на които по същата схема ще се плаща на 266 души, т.е. в разгара на туристическия сезон голяма част от персонала на хотелите и заведенията ще им е без пари.Или „Албена” АД – 120 работни места, „Олимпия груп” – 69 и т.н.

Явно по Черноморието има проблем с безработицата и затова ресурсът е насочен натам…

Какво се плаща по схемата:

– За безработните лица от трите приоритетни целеви групи се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца – при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход (МОД) за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

За останалите, наети по операцията лица:

– За първи период до 6 месеца се осигуряват разходите за трудови възнаграждения при покриване на 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване;

– За втори период от последващи до 6 месеца се осигуряват единствено разходи за покриване на всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, изчислени върху 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети.

Източник: Фактограф.бг

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024