Политика

Олеле! „Дължината на границата ни е голяма и не съответства на хората, с които разполагаме“!

Олеле! „Дължината на границата ни е голяма и не съответства на хората, с които разполагаме“!

бъчвар768x432

„Голямото предизвикателство е, че дължината на границата ни е голяма и не съответства на броя на хората, с които разполагаме”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

По думите й трябва да се внимава за натиска от по-малките групи мигранти, които преминават през сухопътната граница, като при почти всички случаи става въпрос за преминаване, организирано от трафиканти.

„Реорганизираме патрулите, техните маршрути, обърнали сме се към военните – не можем да вземем всички възможни мерки в този момент, защото това означава голям разход на средства, ако това не се налага”, допълни още Бъчварова.

Има значително намаляване на миграционния натиск, твърди Бъчварова. Според нея видеоклиповете на граждански арести на бежанци целели сценарий, с който се провокира МВР.  Целта била да се атакуват усилията на ведомството за справяне с бежанския поток. Това е провокация към нас. Интерес за такава провокация, по мнението й, имал този, който не иска това правителство на власт.

По време на парламентарния контрол днес Бъчварова каза, че бежанският натиск към страната в сравнение със същия период на 2015 г., е намалял с 30-36%.  На фона на тези думи, всеки ден ставаме свидетели как граждански патрули ловят все повече бежанци, а от днес последната нелегална група от 39 мигранти е заловена от полицията.

И тук дойде мястото, където Бъчварова изуми с изказване, което е по отношение на вътрешната стабилност в държавата. Ако сам не си правиш ПР, кой?!

По-рано, по време на парламентарния контрол, темата за бежанците отново бе актуална и бе поставена от депутата Борислав Иглев, който подчерта, че хората в Хасковско и граничните райони живеели в постоянен страх от прииждащи мигранти.

Последният случай бил от 2 април, когато край село Брягово са заловени 44 нелегални мигранти, всички мъже, от афганистански произход.
По техни думи преди залавянето им те са били на българска територия 3 дни.

Притеснително е, че компактна група мъже, на възраст между 18 и 25 години, три дни безпрепятствено е обикаляла околностите, по думите на Иглев. Не бива да подценяваме ситуацията, за да не се повтори случаят в Кьолн на наша територия, настоя той.
Бъчварова коментира, че усилията на държавата са систематични, но не можело на 100% да се гарантира сигурността на границата, докато не се изгради преградното съоръжение.

Източник: Bnews, News.bg

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024