ОБЩЕСТВО

Архивите говорят! Маргарет Тачър удивена от българското образование преди 45 г.!

Архивите говорят! Маргарет Тачър удивена от българското образование преди 45 г.!

“Трябва да призная, че ми направи удивително впечатление едно техническо училище в Стара Загора. Особено се учудих на голямата степен на сътрудничество между обучението в техническото училище и химическата индустрия. Машините в училището бяха набавени от заводите. Работниците от заводите оставаха в училището, а възпитаниците на училището отиваха в заводите за специализация”.

Така отговаря Маргарет Тачър на въпрос на Би Би Си – радио “Лондон”, на 2 октомври 1971 г. какво я впечатлило най-много в България. Тя току-що е кацнала на летището в Лондон. По това време 45-годишната Тачър е министър на образованието и науката на Великобритания в кабинета на Едуард Хийт.

Image_4966776_128_0

Момент от посещението в старозагорското химическо училище– 30.09.1971 год. По това време днешната професионална гимназия по био- и химични технологии имала между 700 и 800 ученици и подготвяла кадри за химическите производства в Стара Загора, Ямбол и Враца.

Маргарет Тачър посещава английските гимназии в София и във Варна, както и машиностроителен техникум в морската столица, но най-силно е впечатлена от видяното в тогавашното Професионално химическо училище “Дмитрий Менделеев” в Стара Загора. Може би защото нейното първо висше образование е по химия.

В Стара Загора Маргарет Тачър прекарва няколко часа на 30 септември 1971 г. Тогавашната директорка на училището доц. Мария Димова пази ревниво снимките от онова време.

“По-късно я нарекоха Желязната лейди, но през оня ден Маргарет Тачър се държа много мило, беше непосредствена с нас”, спомня си доц. Димова.

Гостенката била придружавана от българския образователен министър по това време проф. Стефан Василев. Тя проследила с голям интерес лабораторно упражнение по аналитична химия при учителката Добринка Калпакчиева и дори пожелала да разгледа тетрадките с протоколите от упражненията на учениците.

“Езикът на химията е един и същ по цял свят, а тя го разбираше. Искаше да се увери дали всичко, което й показваме, е нагласено заради нея, или обучението при нас наистина се води сериозно”, разказва Мария Димова.

Image_1933357_302

Бившата директорка Мария Димова разказва за срещата си с Желязната лейди.

Впечатлили я и тренажорите, на които българските деца се обучавали по специалността “Контролно-измервателни прибори и автоматика”.

Маргарет Тачер питала за всичко в училището. Следобед същия ден имала насрочена среща в БАН и като разбрала, че домакините се притесняват да не нарушат програмата, помолила да съкратят обяда в тогавашния най-представителен ресторант на Стара Загора “Верея”, само и само още малко да останат при учениците. Делегацията, в която бил и английският посланик в София Доналд Логън, прекарала при тях 2 часа.

По това време днешната професионална гимназия по био- и химични технологии имала между 700 и 800 ученици и подготвяла кадри за химическите производства в Стара Загора, Ямбол и Враца.

“Тачър се впечатли, защото тогава с учениците наистина бяхме влезли в комунизма”, разказва Мария Димова. Благодарение на спонсорството на Химическия комбинат в Стара Загора, неговите възпитаници ползвали безплатни учебници и тетрадки, получавали безплатно работно и официално облекло, имали общежитие без пари. Всеки ученик разполагал със самостоятелно работно място в лабораториите.

Image_1933356_302

Маргарет Тачър била впечатлена от старозагорското химическо училище.

Когато се върнала в Лондон, Маргарет Тачър изпратила благодарствено писмо на директорката:

“Уважаема госпожо Димова,

Благодаря ви много за интересното и приятно посещение във вашето училище. Както вероятно разбрахте, на мен ми направи силно впечатление отличното обзавеждане и близкото сътрудничество със завода на вашия съпруг.

С най-добри пожелания за бъдещи успехи в новата сграда и дори в по-хубава сграда

Ваша Маргарет Тачър”

По това време съпругът на Мария Димова – Георги Димов, е директор на Химкомбината в Стара Загора. А колкото до сградата, директорката дори и пред гостенката от Англия не скрила, че трябва да я делят с електротехникума. 42 години по-късно нищо не се е променило.

Димова напуска Стара Загора през 1977 г., когато съпругът й става министър на химическата промишленост, а тя отива на работа в образователното министерство.

Повече съдбата никога не я срещнала с Тачър. “Мисля, че си станахме взаимно симпатични с нея тогава, но аз, както и цялото мое поколение, не говорехме английски и това попречи да осъществим контакт след това”, казва 80-годишната бивша директорка.

Image_1933358_126

Маргарет Тачър (втората от дясно на ляво) в Стара Загора на 30 септември 1971 г. До нея е директорката на училището Мария Димова.

В началото на новия век обаче заради закриването на химическите производства с Стара Загора, Ямбол и Враца перспективите пред някогашното химическо училище не са никак блестящи. През 2013 г. Гимназията е окончателно закрита, тъй като заради кризата в няколко поредни години не  приема нови ученици.

ВАНЬО СТОИЛОВ

Желязната лейди в интервю пред радио “Лондон”: Българите обучават великолепни техници, но рядко експериментират
1175124_587807081283789_1607109668_n

Съобщение за пребиваването на Маргарет Тачър в Стара Загора, 30 септември 1971 г.

РАДИО “ЛОНДОН” – 2 октомври, 1971 г. На нашия първи въпрос, че мнозина във Великобритания смятат, че образователната система в България е на високо ниво и дали тя споделя това гледище, г-жа Тачър отговори:

– Това е вярно и положително, образователната система все повече се подобрява. Разбира се, съществуват известни различия с нашата образователна система. Така например възрастта за започване на училище в България е по-голяма от нашата. Във Великобритания децата започват училище по-рано. От друга страна, в България има повече забавачници, отколкото у нас. Една от интересните разлики е, че в България има по-голям избор при образованието, отколкото очаквах. Те имат великолепни технически училища, в които учениците започват да учат на 14-годишна, а понякога и на 15-годишна възраст. Те прилагат система, която почива на стопанските нужди на страната, за обучаване на великолепни техници. Може да се каже, че образованието в България е много добро и се подобрява прогресивно.

Следващият наш въпрос бе: Г-жа Тачър, от това, което видяхте в България, смятате ли, че има нещо, което ние можем да приложим?

– Разбира се. И в двете наши страни все повече и повече младежи и девойки завършват училище, а в същото време се явяват все повече кандидати за сравнително по-малко места за висшисти. При нас процентът за висше образование е по-висок, докато при тях не е така. Университетите, знаете, са древни институции. В момента българите съсредоточават своето внимание върху висшето образование за стопански нужди. В същото време чрез системата за висше образование в България се обучават все повече и повече учители с цел да се повдигне общото ниво на образованието.

Има и някои различия, като например учебната програма, която в България се определя изцяло от правителството. А както знаете, тук, във Великобритания, държавата няма никакво участие. Те също като нас са загрижени за намиране на най-добрите начини за обучаване на учителите. Така че има много сходни точки между нас.

Нашият следващ въпрос бе: Смятате ли, че органите, които се занимават с образование в България, могат да научат нещо от нас?

– По мое мнение възрастта за започване на училище у нас може да се приложи в България. Аз смятам също, че те могат да научат твърде много от нашите методи на преподаване относно напредването на отделните ученици. За нашия начин на мислене учението в България е твърде общо, може би прекомерно общо, и следователно човек се запитва дали учениците се възпитават достатъчно, за да могат да предприемат лична инициатива. В това направление те могат да се поучат доста много от нас. Освен това ние правим повече експерименти. Ние се мъчим всякога да внесем нещо ново. И аз мисля, че българските просветни власти ще могат да се възползват от някои наши добри резултати.

По-нататък запитахме г-жа Тачър дали в резултат от нейното посещение в България очаква създаване на по-тясно сътрудничество в областта на образованието.

– Аз ще следя най-живо развоя на образованието в България и се надявам, че те ще правят същото. Надявам се също в близко бъдеще да увеличим улесненията на учителите по английски език в България, както и улесненията за опреснителните курсове. Тук мога да кажа, че в България има много добри училища за изучаване на аглийски език. Те са великолепни.

Източник: socbg

http://socbg.com/

 

More in ОБЩЕСТВО

1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
966090ef25235e32fcdbcad6fc8286a4

Фейсбук попиля Найо Тицин за снимката от катастрофата с Киро и НСО

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024