Политика

Извънредно! АБВ излиза от властта, оттегля подкрепата си за ГЕРБ и кабинета!

Извънредно! АБВ излиза от властта, оттегля подкрепата си за ГЕРБ и кабинета!

петковd2b7ea057f2aea4ec9582b306d44da12

Ръководството на АБВ е взело решение за излизане от властта и изтегляне на всички кадри на формацията от управлението. Това стана ясно от изказването на зам.-председателя на АБВ Румен Петков на нарочна прескоференция, предаде Хаштаг-BG.

Според Петков решението на АБВ нямало нищо общо с решението на конгреса на БСП за смяна на ръководството на столетницата.

„Нашият акт е в следствие на осъзнато политическо действие. БСП, ако си продължава по старата пътечка, без значение с кой председател, неизбежно ще се сблъска със стената. БСП си е там, където си беше“, каза той.

„Приехме отчетните материали на националния партиен съвет, на парламентарната ни група. Направихме много сериозен анализ на участието ни в управлението и на реализираните ни политики в полза на избирателите“, заяви Петков.

„Даваме изключително висока оценка на работата на вицепремиера Ивайло Калфин. Отчитаме, че това е единственият сектор, в който беше направена реална реформа, след дълъг и отговорен диалог с неправителствените организации, синдикати и работодателски организации“, каза той.

„Даваме много висока оценка за представителите ни в изпълнителната власт. Зам-министъра ни Иван Аспарухов, областните ни управители и зам-областни управители. Даваме изключително висока оценка на парламентарната ни група, защото реализираната съдебна реформа, в голяма степен е дело на нашата парламентарна група, която стой изключително силно в НС“, обясни Петков.

Оттеглянето на подкрепата на АБВ ще бъде гласувано на националния съвет на партията в неделя. Тогава ще решат и дали да изтеглят вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и всички представители на АБВ от изпълнителната власт. Емил Кало заяви, че не става дума за търговия, „а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика“.
„Ние през последната година настояваме за активен диалог и с мандатоносителя, и във формата, който подкрепя кабинета. Продължаваме да сме свидетели на налагане силово на решения. Извратеният Изборен кодекс, който мина на комисия е доказателство за това. Партия, която иска кампанията да е 21, която смята, че не трябва да има социология по време на избори, е партия, която няма демократично мислене“, каза Петков.

„Решението на финансовия министър Горанов за спиране на финансовата подкрепа за ветераните е нагла. Да обвиниш тези 3000 души, че ще оберат едва ли не държавния бюджет, е цинизъм, какъвто не сме виждали в последните 25 г.“, категоричен бе Румен Петков.

„Относно енергетиката нямаме яснота какво прави делегация на енергийното министерство в Китай, какво е правила такава делегация в Япония, какви договорки са постигани, каква бе необходимостта да се тегли кредит, за да се плати на двете американски централи в Стара Загора“, каза той.

„Отказваме да участваме в такава формация и оценяваме негативно процесите в управлението. На базата на тази оценка ръководството на партията взе единодушно решение да предложим на предстоящия конгрес на АБВ да изтеглим подкрепата си от управлението и да изтеглим нашите представители от управлението“, категорично заяви Румен Петков.

Източник: Хаштаг

http://hashtag-bg.com/

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024