Политика

Колосалните 1.5 млрд. лв. за „обновяване“ на авиацията втрещиха депутатите!

Колосалните 1.5 млрд. лв. за „обновяване“ на авиацията втрещиха депутатите!

радев768x432

Около 1,5 милиарда лева ще ни струва обновената авиация, стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия в парламента, която паралелно с военната обсъди въпросите за придобиване на нов боен самолет и нов кораб за ВВС. Ще се плаща на части до 2022.

Социалистът Румен Гечев бе втрещен от финансовите параметри. Той, както и колегите му от военната комисия, поиска да стане ясно нови или стари самолети ще купуваме. Ядоса се, че сме купували все стара техника. Сега ще купуваме щайги от тук и там, посочи Гечев, като поиска задължително в сделката да присъства и офсет. Трябва да има разчет до стотинка, става въпрос за много пари, не за пет лева, подчерта червеният депутат.

Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че партията е за, но поиска да разбере дали този харч ще се отрази на дефицита.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че 2,3 милиарда лева общо ще струва обновяването на авиацията и корабите.

124 милиона трябва да платим тази година за двата проекта, като за самолета са 10 милиона лева. За следващата година за нова авиация и обновени ВМС ще похарчим 371 милиона лева.

2018-та ще платим 200 милиона лева за самолета и 171 за корабите. През 2019 даваме още 200 милиона лева за авиацията и 97 милиона лева за ВМС. През 2020 даваме по двата проекта 578 милиона лева, през 2021 харчим 540 милиона лева.

Последният харч е през 2022 и е в размер на 30 милиона лева за моряците.
Стана ясно, че било класифицирана информация стойността на отделните модели самолети – нови и втора ръка.

Все още, както стана ясно от думите на генерал Радев, не можело да се посочат точни финансови параметри.

Комисията по отбрана в НС пък даде зелена светлина за закупуването на нов боен самолет.

Независимият депутат Велизар Енчев поиска вместо да купуваме сега нов боен самолет да ремонтираме нашите МиГ-ове. Ремонтът им щял да ни струва наполовина от сумата за нов боен самолет.

Герберът Христо Гаджев настоя бойната ни авиация да стане съвместима с НАТО-вската. От управляващите изтъкнаха, че никой няма да позволи осъвместяване на руска техника с НАТО-вските стандарти.

От левицата се притесниха, че ще се изхарчат едни пари, без да се стигне до цялостен ефект. Освен това червените са притеснени, че няма да стигнат парите за сухопътните войски, които също изискват „ремонт”.

Атанас Зафиров се съмнява, че държавата има финансов ресурс за обновяване на авиацията и ВМС. Той дори се обзаложи, че нямало да купим нова техника, а втора ръка.

Военният министър Николай Ненчев подчерта, че тепърва щяло да се реши дали ще купим нов самолет или втора употреба. Няма пари за нов самолет, репликира го Атанас Зафиров.

Военният министър отново посочи, че самият той не знае какъв самолет ще придобием. Оставил тази задача на експертите. Ще търсим най-добрата оферта, изтъкна той.

News.bg

https://news.bg/politics/deputatite-vtreshteni-ot-nuzhnite-pari-za-nov-boen-samolet-i-korab.html

 

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024