СВЯТ

Меркел отлага безвизовия режим за Турция, Ердоган плаши с „радикални решения“!

Меркел отлага безвизовия режим за Турция, Ердоган плаши с „радикални решения“!

станбулphppddmbe

Планът на ЕС за разширяване на безвизовия режим и привилегиите за пътуване на турски граждани от 1 юли може да бъде отложен. Причина са опасенията, че Анкара няма да изпълни поставените условия в срок. Това стана ясно от изявление на германския канцлер Ангела Меркел след срещата ѝ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Въвеждането на безвизов режим за Турция с ЕС е от 1 юли е малко вероятно, заяви германският канцлер. Една от причините е несъгласието на Анкара да промени антитерористичното си законодателство.

В отговор съветникът на турският президент Йигит Булут е заявил, че Турция може да вземе „радикални решения“ и да замрази всичките си споразумения с ЕС.

„Не очакваме нищо от ЕС. Нека продължават с двойните си стандарти, нека не спазват обещанията си към турските граждани“, посочил е Булут. „Тогава обаче трябва да знаят, че ако продължават с това отношение, скоро Турция ще вземе много радикални решения“, е казал той, цитиран от световните агенции.

Булут е обяснил, че Турция може да преразгледа отношенията си с ЕС във всички области, включително митническия съюз. „Споразумението за приемане на бежанци и всички останали договори може да бъдат блокирани. Европа трябва да спазва обещанията си“, добавил е Булут.

Анкара и Брюксел сключиха споразумение за връщане на нелегалните мигранти в Турция. Договорът предвижда либерализиране на визовия режим при пътуване на турските граждани в ЕС, но за да се случи това, Анкара първо трябва да изпълни 72 условия. Турските власти обаче отказват да изпълнят едно от поставените условия – да променят закона за борба с тероризма.

Германският канцлер е изразила и безпокойство от парламентарните процеси в Турция. Преди три дни турският парламент одобри конституционна промяна, с която 550-те депутати в меджлиса няма да се ползват с имунитет. Критиците на промените смятат, че те са насочени предимно към опозиционните прокюрдски депутати. Конституционната поправка бе предложена от управляващата Партията на справедливостта и развитието, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини прокюрдската Демократична партия на народите, че е свързана със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и многократно призова за съдебно преследване на нейни лидери.

Истанбулphpaesgra_559x-

На семейната снимка от срещата в Истанбул германският канцлер Ангела Меркел беше поставена от домакините на втория ред.

Изострените отношения между ЕС и Турция проличаха още повече от изказване на британския премиер Дейвид Камерън, който заяви, че Турция няма да стане членка на Европейския съюз по-рано от 3000 г., ако се запазят сегашните темпове на преговори за присъединяването ѝ към Съюза.

Когато светът се провали, Турция се намеси. Докато моята страна е домакин на първата по рода си среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, ние очакваме световните лидери да последват нашия пример по отношение на бежанската криза, заяви в началото на срещата днес Ердоган и призова Европа да приеме по-голямата част от 3-те милиона бежанци, които сега живеят в лагери в Турция. Турският президент отправи сериозни искания и заяви, че Европа не прави достатъчно, за да подкрепи бремето на Турция, която се грижи за повече бежанци от която и да е друга страна по света, след като гражданската война в Сирия принуди 2.7 милиона сирийци да избягат на север към турската граница.

Offnews

http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Merkel-otlaga-bezvizoviia-rezhim-za-Turtciia-Erdogan-plashi-s-radika_629830.html

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024