Коментари

Престъпният символ на комунягата Ботев! Андреев, Славов, Димитров, спите ли, спите ли?

Престъпният символ на комунягата Ботев! Андреев, Славов, Димитров, спите ли, спите ли?

35457086

Неотдавна мой съученик от ловешката (тогава единствена у нас) езикова гимназия ми се обади възмутен: на училищната ни сграда имало паметна плоча, на която била описана историята на американския колеж, създаден през осемдесетте години на ХІХ век. Историята му приключва през 1948 г., когато в България са закрити частните училища. Излиза, че това вече е сграда фантом, няма я, в нея не учат немски, не са учили в продължение на десетки години френски, немски и английски няколко хиляди български средношколци, излъчили от редиците си видни учени, политически и държавни дейци, инженери, лекари, артисти, журналисти…
Искрено казано, учудих се на възмущението на моя съученик. Някакъв местен фактор е решил да се застрахова и да застопори историята на 1948 г., така че случайно да не го обвинят, че се опитва да припомня срамното социалистическо минало. И го осведомих, че само преди месец-два трима изтъкнати наши законотворци – Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, внесоха в парламента законопроект, предвиждащ до 3 години затвор и глоба до 5 000 лева „за проповядване на социалистическа идеология, като наказанието важи и за носенето на улицата на комунистически/социалистически символи като сърп и чук, петолъчка, червено знаме и пр“.

Непълен е този законопроект

и нашето скромно предложение е когато му дойде времето, между първо и второ четене, да се добавят и някои ретроспективни клаузи. Не е достатъчно, че оповестените от „интелектуалното бижу“ Меглена Кунева нови учебни програми са пълни единствено с теми за „престъпленията на комунизма“. Трябва най-остро да се заклеймят, низвергнат и просто да се забрани не само изучаването, но и споменаването на автори, пропагандиращи по някакъв начин такива престъпни идеи и символи. Това би показало колко излишни са били споровете какво да се изучава от Христо Ботев, Иван Вазов, Смирненски, Гео Милев. Те просто трябва веднъж завинаги да се изхвърлят от учебниците, а паметниците им, където са останали, да се разрушат.
Може ли да бъде величан като „велик“, „гениален“ и нам още какъв си поет като Христо Ботев, който е написал:
„Вярвам в единний комунистически ред на обществото, спасител на всички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свободи и равенство.
И в светлий животворящ дух на разума, укрепляващ сърцата и душите на всички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събуждането на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.
Галац, 20 април 1871
(„Символ-верую на българската комуна“)
Ами този чапкънин Ботев не просто се кълне в комунизма и неговите символи, но и направо подстрекава това да стане чрез революция. Я му извади досието, Андреев, да видим на кое управление на Държавна сигурност е бил агент. А и ще бъде възродена една хубава традиция от 30-те и 40-те години на миналия век, когато „Символ-веруюто“ не е било включвано в изданията на ботевите съчинения, защото както свидетелства литературният критик Георги Бакалов: „В съчиненията на Ботева, излезли под моя редакция през 1940 г., „Символ-верую“ не излезе, тъй като издателят Ст. Стоименов се опасяваше, че може полицията да намери повод и конфискува цялото му издание. Опасението му беше основателно.“

Image_5409537_500_0
Прав е бил издателят Стоименов. Вероятно като осведомен човек от бранша е знаел как полицията е затворила завинаги устата на Гео Милев – удушен в Дирекция на полицията на Лъвов мост и после захвърлен с десетки други в безимен гроб. От гледна точка на цитираните вносители на проектозакона Андреев, Славов и Димитров и той е един престъпник, величаещ такива скверни символи на комунизма/социализма като червеното знаме:
„Хиляди диви сърца
–    и огън във всяко сърце,
хиляди черни ръце
–    в червения кръг на простора
издигнали с устрем нагоре
червени
знамена
развени
    високо
    широко
над цялата в трепет и смут разлюляна страна.
Хиляди –
маса –
народ.“
А какво да кажем за този явен подстрекател Христо Смирненски, намерил кого да възпява, да величае и сочи за пример на човечеството! Какво търси той още в учебните програми! Добре, че от тях махнаха поне това сквернословие:
„Ах, летете, ескадрони! В устрема ви милиони
погледи са приковани със надежда и любов.
Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.“
Андреев, Славов, Димитров, спите ли, спите ли? И ти ли, Кунева, се ненадрема?
Само след броени месеци Росен Плевнелиев ще бъде лишен от удоволствието по три пъти в рамките на една минута да напомня: „Аз, като президент“… Е, какво, пак по паркинЗите ли да върви да спи!

Като на убеден евроатлантик,

разобличител на путиновите кроежи за „хибридна война“ и други коварни попълзновения на Москва, бившият ни тогава президент ще може да бъде привлечен като цензор в министерството на Кунева в изпълнение на задачата за доизчистване на учебните програми от всякакви диверсионни идеи, проповядвани от внедрени в българската литература чужди агенти. И то не просто внедрени, а величани като „класици“, „патриарси на книжовността“ и т.н. Не само със старческа деменция, алцхаймер, невменяемост може да се обясни съчиняването на пасквили като:
„Кат Русия няма втора
тъй могъща на света,
тя е нашата подпора,
тя е нашта висота!

Руска сила, руска воля,
руска кръв и руска пот
ще избавят от неволя
наши падналий народ.“

image_7776

Авторът Иван Вазов просто е агент на Москва под прикритие, който изключително нагло и последователно изпълнява заповедите на централата на КГБ на „Лубянка“. Факт е, че освен цитираните стихове, той е написал и разказа „Негостолюбивото село“. Чужд на правилния цивилизационен избор, този съчинител разказва как героят руснак попада в едно шопско село, как отказват да му дадат дори вода, и то срещу заплащане, защото говори развален български. И как всичко се променя, гощават и го поят, когато разбират, че е руснак. „Абе, холан човече, оти не ни каза по-рано (че си руснак – б.а.), ами ни мъчи така и ни увре в грях“, разкайва се кръчмарят.
В края на разказа, под черта, Вазов допълва: „По това време именно Стамболов, всемогъщ властник, говореше на дописника на „Келнише Цайтунг“: – Аз ослабих руското обаяние в България за пет-десет години“. Ако искрено е говорил Стамболов, това показва, че тоя даровит държавник е бил лош психолог.“
Ако съществува някаква разлика в самооблащението на Стамболов, че е отслабил руското обаяние, и сходните напъни на действащия президент, това е, че оня е бил даровит държавник.

Константин Иванов, ДУМА

More in Коментари

960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024