Русия

Русия раздава безплатно земеделска земя в Далечния изток!

Русия раздава безплатно земеделска земя в Далечния изток!

далечен изток533ccb78d2eb09b816217a7c201d22be_XL

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който предоставя безплатно земеделска земя на жителите на Далечния изток и на хората, които се преселят да живеят там, предаде РИА „Новости“. Идеята е хората да получат по 1 хектар земя, който да използват за земеделие или за друг вид бизнес като горско или ловно стопанство.

Земята ще бъде безвъзмездно предоставена за срок от 5 години, а ако парцелът се използва по предназначение, то периодът на ползване ще бъде удължен с още 5 години. Ако парцелът не се използва, според условията в договора, то държавата ще си прибере земята.

В момента 99,5% от земята в руския Далечен изток – около 614 милиона хектара е държавна собственост.

Законът за оземляването вече мина през Думата, а раздаването на земя започва от 1 юли 2016 г.

Новината, че още тази година руснаците, които живеят в Далечния Изток или желаят да се преселят там, ще могат да получават земя за безплатно ползване, бе съобщена на журналистите от министъра по развитието на Далечния Изток Александър Галушка. Той изрично уточни, че става дума само за граждани на Русия. „Това е аксиома”, каза Галушка, в отговор на въпрос на чуждестранни журналисти дали от тази мярка ще могат да се възползват граждани от съседните страни — Китай и Япония. За руските власти по понятни причини е важно в Далечния Изток да живеят и се трудят руснаци, каза Галушка. Той обаче добави, че „това е особен случай” — за приграничните територии ще се вземат отделни решения и ще действа друг механизъм за предоставяне на земя.

Главната надежда за развитието на Далечния Изток е в териториите с изпреварващо развитие (ТОР — территории опережающего развития), законът за които бе подписан от Путин на 29 декември 2014 г. Понеже работата по инвестиционните проекти в тези зони е започнала по-отрано, днес вече има 14 проекта, съобщи министър Галушка и добави, че един от най-напредналите е в град Комсомолск на Амур. Тамошното авиационно предприятие има намерение да съсредоточи многобройните си доставчици от страната и света в близост до основното предприятие и да се възползва от всички преимущества на новия закон за ТОР. Според експертите това ще позволи на авиостроителите да увеличат обема на производство два пъти.

Друг проект по същия закон е Владивосток да получи статут на свободно пристанище, за което се подготвя отделен законопроект и се анализират световните практики.

През февруари ще заседава правителствената комисия по избор на инвеститорите и териториите с изпреварващо развитие в Далечния Изток. Паралелно се работи активно с инвеститори от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. В края на миналата и началото на тази година профилното министерство е подписало 20 инвестиционни меморандума с големи чужди компании за проекти на териториите с изпреварващо развитие. Интересът от страна на чужденците е голям, каза Александър Галушка.

В Далекоизточния федерален окръг за девет месеца на 2014 г. се отбелязва положителна динамика на основните икономически показатели в сравнение с аналогичния период на 2013 г. Промишленото производство е нараснало с 6,5%, което е най-добрият показател за цялата страна. Обемът на външната търговия на окръга е нараснал с 6,6% за първото полугодие на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г.

Източник: Рен тв и Русия днес

http://ren.tv/novosti/2016-05-02/putin-podpisal-zakon-o-predostavlenii-rossiyanam-besplatnoy-zemli

http://www.rusiadnes.bg/bg/stranata/5864-v-dalechniya-iztok-davat-zemya-samo-na-rusnatzi.html

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024