Икономика

Брюксел иска да ни досъсипе: Юнкер натиска за еврото и у нас без никакви правила и готовност!

Брюксел иска да ни досъсипе: Юнкер натиска за еврото и у нас без никакви правила и готовност!

евро4916907
Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България, пише британският вестник „Дейли експрес“. Двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания.
Досега въвеждането на единната валута ставаше по точно разписани правила и критерии, които трябва да бъдат стриктно покрити. Имаше и преходен период, в който съответната държава да престои „в чакалнята“ преди окончателното приемане на еврото. Очевидно оттук насетне на всичко това се слага кръст и въпреки липсата на готовност, Брюксел бърза да ни приобщи, за да няма мърдане. Независимо че това ще съсипе и икономиката и потреблението у нас.

За въвеждането на единната евровалута има съответните изисквания на Европейската централна банка. Основните са поддържане на нисък бюджетен дефицит и ръст на икономиката. Но дори и да се изпълнят тези условия, никоя страна не влиза автоматично в общото валутно пространство, а престоява в един вид „чакалня“ две години.

България е подала молба за членство в еврозоната. По този повод преди няколко дни у нас приключи мисия та на евробанкерите, които бяха категорични, че все още не можем да понесем подобно изпитание.

Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка една държава-членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за „Брекзит“, пише изданието. Според вестника Юнкер настоява за „задълбочаване на европейската интеграция“, като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с еврото.
Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. На свой ред германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да „ускори доизграждането на монетарния съюз“: “Европейската комисия иска да сложи край на положението „ЕС с много валути“, пише изданието.”
Същият вестник твърди, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска „по-силно свързване на Европейскрия монетарен съюз“. Вестникът съобщава също, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.
Литовецът сменя британецът Джонатан Хил, който напуска поста заради „Брекзита“.

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024