Икономика

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

булсат

 

 

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) резреши на „Юнайтед груп“  да  купи „Вива корпорейт България“, с което на практика „Виваком“ става собственик на „Булатком“.

 

 

Одобрение на регтулатора дойде на фона на протести на служители на „Булсатком“ срещу сделката и на неодобрението за нея от страна на „Проъдлжаваме промяната“, изразена от съпредседатеял на партията Кирил Петков в сряда. Заради неговата позиция от „Юнайтед груп“ и КЗК излязоха с позиции, че това е опит за натиск върху независим регулатор.

 

 

 

 

Какви са мотивите, с които комисията е одобрила сделката, ще стане ясно след публикувани на решението. От „А1 България“ и „Йетел“ обаче заявиха, че ще обжалват решенията пред съда.

 

 

 

 

„Булсатком е българска фирма и трябва да остане такава“, „Не на сделката за Булсатком“, „Искаме си работата“. С постери с такива надписи служители на тв оператора излязоха на протест пред Комисията за защита на конкуренцията днес.

 

 

В акцията се включиха десетки хора. Те са притеснени от възможността антимонополното ведомство да разреши покупката на компанията от страна на собственика на Vivacom, дружеството United Group.

 

 

Въпросното придобиване вече бе атакувано от страна на другите телекоми. Срещу него се обявиха и А1 и Yettel. Притесненията са, че подобна сделка ще доведе до още по-чудовищна концентрация на пазара. През последните години на практика всички по-сериозни играчи на пазара на Интернет и тв услуги бяха погълнати големите телекоми, което доведе до силно ограничени възможности за избор сред българските потребители.

 

 

 

Според служителите на Булсатком, ако сделката се осъществи, на телекомуникационния пазар ще настъпи монополно положение, а те ще бъдат съкратени. Подобно решение ще окаже негативно влияние и върху потребителите.

 

 

 

Специалистите от тв оператора поискаха среща с ръководството на КЗК, но молбата им бе отхвърлена.

 

 

Вместо това от антимонополния орган, за чиято независимост има силни съмнения в обществото, излязоха с позиция по повод вчерашното изявление на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който коментира работата на комисията.

 

 

От регулатора обявиха, че са сериозно притеснени от думите му и ги окачествиха като „опит за сериозна намеса в дейността на КЗК и в независимото упражняване на правомощията ѝ“.

 

 

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024
Image_16410501_40_0

„Лукойл“ обяви официално, че обмисля продажба на активите и бизнеса си в България

декември 5, 2023