СВЯТ

Германско разследване: Немцов е убит от Службата за безопасност на Украйна!

Германско разследване: Немцов е убит от Службата за безопасност на Украйна!

65506-434324342234421_620_348

Германският публицист и бивш офицер от Федералната разузнавателна служба (BND) Вилхелм Дитъл след независимо разследване стигнал до извода, че руският опозиционен лидер Борис Немцов е жертва не на заговор на Кремъл, а на операция на укринските тайни служби СБУ (Служба безпеки України).

Дитъл представи резултатите от своята работи по време на пресконференция в Берлин като част от разследването на групата Ost-Objektiv, която е съставена от бивши тайни агенти от Германия, Норвегия, Дания и Украйна.

Авторите на 30-страничния доклад доклада смятат, че убийството на Борис Немцов, считан за един от ной-последователните противници на Путин и едновременно с това симпатизант на Украйна, бивш съветник на украинския президент Юшченко. Целта е била да се предизвика хайос, бунтове и вълнения в Русия и едновременно с това симпатия към Украйна и към руснаците, които подрепят преврата от Майдана.

Това е причината за символичния избор на убийството  – точно срещу Кремъл. Според Дитъл, това е „типична черта на СБУ – технически службата е много добре подготвена, но аналитично е мното некомпетентна“.

„СБУ няма традиции по отношение на обективните анализи, а по-скоро е свикнала да изработва захаросани доклади за своите началници. Поради това фиксидеята им чрец това убийство да предизвикат масов бунт в Москва и едновременно с това капитулация по фронтовете в Донбас се оказва пълен провал“ – казва Дитъл.

„Чеченската следа“, по която тръгна следствието първоначалнпо е била умишилено изфабрикувана, за да се отклони вниманието от истинските поръчители от Киев. Съвсем не е случайно, че убийството става пред очите на украинската приятелка на Немцов Ана Дурицкая, докато двамата се разхождат из нощна Москва. Тъкмо Дворицкая уговаря Немцов да тръгнат по моста през Болшой Модскворецкий мост близо до Кремъл, където чакали килърите.

 

Вилхелм Дитъл при представянето на своя доклад за убийството на Борис Немцов
–––––––––

Времето на убийството – 28 февруари – също е било планирано предварително, за да съвпадне с насрочения за 1 май масов протестен марш на опозицията срещу управлението на Путин. Идеята била убийството да презивкива гняв и ярост сред опоционно настроените руснаци и той да прерасне в открит бунт срещу Кремъл – „руски Майдан“.

Самият факт, че нито Русия, нито Западът извадиха дивиденти от това убийство и от геополитическа гледна точка то ба напълно безсмислено говори в подкрепа на тезите на Дитъл.

Независимите следователи са стигнали до извода, че Немцов да е бил ликвидиран по поръчка на украинските спецслужби, а организатори на престъплението да са чеченски бойци от батальона „Джохар Дудаев”, който воюва в Донбас против Донецката и Луганската народни републики.

Конкретните изпълнители може да са командирът на батальона Адам Осмаев (срещу когото в Русия има заведено дело за покушение срещу президента Владимир Путин) и съпругата му Амина Окуева. Целта на убийството на Немцов била да се дискредитира ръководството на Русия и да се дестабилизира политическата ситуация в страната.  Международният батальон „Джохар Дудаев”, воювал в Донбас на страната на украинските сили, е създаден през март 2014 г. от чеченеца Иса Мунаев, който през 1994-1996 г. оглавява чеченски бойни групи, а по времето на управлението в Чечня на Аслан Масхадов е бил комендант на столицата Грозни. През годините Мунаев участва в серия терористични акции, а след раняване през 2006 г. заминава за Дания, където получава политическо убежище и учредява движението „Свободен Кавказ”.

          
 Укранската любовница на Немцов Анна Дурицкая


 

През 2014 г., когато Киев започва своята т.нар. антитерористична операция против ДНР и ЛНР, Мунаев се прехвърля в Украйна и обявява сформирането на батальона „Дудаев”. Смята се, че е получил лична покана от олигарха Игор Коломойский, който е финансирал екипирането и въоръжаването на батальона.

В състава на батальона влизат основно чеченци имигранти от Дания, но има също и граждани на други страни, причастни към международния тероризъм. Началник-щаб например е бившият зам.-министър на отбраната на Азербайджан (1993-1995) Иса Садигов, обявен за издирване в страната си. Командир на една от ротите пък е японският журналист Шамил Цунеока Танака, приел исляма през 2001 г.

Членове на батальона са и споменатите Адам Осмаев и Амина Окуева. Амина Окуева  е била като медицинска сестра по време на Евромайдана в Киев, а в батальона „Дудаев”  била прессекретар. Според нейни изявления батальонът наброява 300 души. В сраженията за град Ивайловск батальонът п онася огромни загуби, а на 1 февруари 2015 г. в боевете за Дебалцево загива и командирът Иса Мунаев. За нов командир на „Дудаев” е определен Адам Осмаев.

Планът между украинските служби и чеченските бойци хем рабоил в полза на Киев, хем бил отмъщение за гибелта на Мунаев. Допуска се, че в Москва може да са били изпратени не само килъри, но и „контрольори”, които да проследят ефекта от престъплението.

На следователите прави впечатление, че убиецът е оставил жива главната свидетелка на убийството Анна Дурицкая.  Според следователите това също е направено умишлено, за да тръгне следствието отново по  фалшива следа – убийство от ревност. Всъщност реално то така е извършено – със 7 изстрели, от които 4 в гърба говори за мъст, за омраза, за назидание. Професионалните убийци биха стреляли само веднъж, евентуалон два пъти. Отмъстителите изпразват цял пълнител.

Явно украинката е използвАнна като примамка, за да изведе Немцов по Москворецкия мост, където по това време е безлюдно и тихо и може да бъде убит. Преди да се срещнат, Немцов обсъдил с Дурицкая мястото на срещата им. Той й предложил три ресторанта – Кутузовски проспект, на Овчинниковская набережная и в ГУМ.  Дурицкая выбрала ГУМ, макар тя преди срещата се намирала в SPA-салон на Пятницкая, като най-близо било двамата да се срещнат на Овчинниковская набережная, а Червения площад е бил най-далеч и може да се каже – най-неудобен. Но Тя избира най-неудобния вариант. Защо – предстои следователите да узнаят.

След вечерята в ГУМ Немцов и Дурцкая тръгнали пеша през моста – отново „по идея на Дурцкая“. Ако бяха вечеряли на Овчинниковская набережная, това би било излишно усилие, защото оттам до дома на Немцов било съвсем близко.

След избора на „най-сложния вариант“ на моста килърите изненадали Немцов и го застреляли с четири куршума, вероятно от пистолет „Макаров“. Свидетел на убийството била Дурицкая, но тя остава невредима.

 Тема онлайн

http://temaonline.bg/

More in СВЯТ

661289aa1833fe01ef47e4ab6be31728

Нов фронт на войната: Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

май 10, 2024
343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024