САЩ

Ислямска държава пое отговорност за терора в Орландо! Обама: дълбоки съболезнования!

Ислямска държава пое отговорност за терора в Орландо! Обама: дълбоки съболезнования!

4876498„Ислямска държава“ чрез своята новинарска агенция „Амак“ съобщи, че поема отговорността за стрелбата, отнесла живота на повече от 50 души в гей-клуба в американския град Орландо, щата Флорида, предаде Reuters.

„Току-що приключих срещата си с представителите на ФБР и Националната сигурност. Въпреки че разследването е на много ранен етап, мога да обявя, че случилото се тази нощ е терористичен акт и престъпление от омраза, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Изразявам своите дълбоки съболезнования към жертвите на това ужасно престъпление и техните близки. Тук е мястото да изразя и благодарност към полицаите, които участваха в спасяването на човешки животи.

Стрелецът е избрал за мишена място, където хората са се събрали, за да се забавляват и да танцуват, да бъдат заедно и да заявят свободно своята ориентация на ЛГБТ хора.

Това е най-ужасното и кърваво масово убийство в историята на САЩ.

Убиецът е бил въоръжен с калашник и пистолет. Той е можел да влезе в училище или в която и да е институция. Тук е мястото да се запитаме това ли е страната, в която искаме да живеем, защото това можеше да се случи навсякъде.

Да се помолим за семействата, които изгубиха свои близки днес. Ще покажем, че сме заедно в лицето на омразата и насилието – ние ще покажем, че се обичаме и ще останем обединени. Бог да прости американците, които загинаха днес!“, заяви в речта си Барак Обама.

Президентът обяви, че ФБР е започнала разследване за тероризъм. Стрелецът бе идентифициран от медиите като Омар Седики Матийн, американски гражданин от афганистански произход, на 29 години. Той е действал сам и бе убит по време на престрелка с полицията. Малко преди да извърши атентата той е обявил на спешния телефон 911, че се заклева във вярност към терористичната групировка „Ислямска държава”, според Си Ен Ен и Ен Би Си. Освен 50-те убити, ранени са и 53 души, припомня АФП.
Малко след речта на Обама Ислямска държава пое отговорността за терористичната атака в Орландо.

http://www.bgnes.com/sviat/amerika/4437185/

More in САЩ

милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024