768x432

Привържениците на излизането на Великобритания от Европейския съюз вече водят с 10% пред противниците си, показват последните социологически проучвания в страната, предаде „Индипендънт“, като цитира изследване на ОРБ.

Това е най-големият „скок“ на желаещите Brexit, откакто бе насрочен референдумът, на който гласоподавателите трябва да решат ще остане ли или не кралството в Съюза.

До момента силите бяха почти изравнени, с крехък превес на едните или другите

От щаба на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, ключова фигура в кампанията за „напускане“ заявиха, че не вярват на това проучване, а според техните резултати гласовете все още са изравнени.

Двама бивши британски премиери, Тони Блеър и Джон Мейджър, призоваха в Северна Ирландия да се гласува за запазване на членството, като предупредиха, че Великобритания може и да се разпадне в противен случай. Шотландия е решена да проведе нов референдум за независимост, припомниха някогашните политически противници, които обаче са на едно мнение за ЕС.

Премиерът Дейвид Камерън и финансовият министър Джордж Озбърн също се фокусираха върху негативните страни за икономиката при такъв изход. Сред министрите обаче има и привърженици на връщането към самоуправлението, каквото е за тях бъдещето извън Съюза. Мотивът им е, че Брюксел изземва правомощията на националните власти.

Негативната кампания на премиера бе критикувана дори от шотландския първи министър Никола Стърджън, която подкрепя „оставането“, но счита, че заплахите с апокалиптични прогнози обиждат избирателите.

Ирландският премиер Енда Кени призова ирландците в Обединеното кралство също да подкрепят ЕС.

Това направиха и редица световни лидери, последен сред които бе италианският премиер Матео Ренци. Опасенията са, че Brexit-ът ще навреди и на останалите европейски държави.

News.bg

https://news.bg/int-politics/privarzhenitsite-na-brexit-a-vodyat-s-10-vav-velikobritaniya.html