Европа

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

 

1010x570

 

 

 

„Ако Украйна падне, това ще бъде катастрофа за Запада, това ще бъде краят на западната хегемония и ние няма да можем да обвиняваме никого, освен себе си!“ Това казва бившият британски премиер Борис Джонъсн във виедо, разпространявано в социалните медии.

 

 

 

 

 

 

Джонсън призовава Западът да не бъде толкова бавен в решението си да предостави на „украинските герои“, оръжията, които са им необходими.

 

 

Русия многократно е обвинявала Борис Джонсън, че лично е провалил преговорите между Москва и Киев още в началото на конфликта. Според свидетелства и на украински дипломати, участвали в разговорите през през пролетта на 2022 г., Борис Джонсън е отишъл в Киев и наредил на украинската страна да не подписва нищо, а просто да воюва.

 

 

 

 

 

Докато е бил в Киев, Джонсън „е призовал да не се водят никакви преговори с Русия при условия, които приемат за достоверен фалшивия наратив на Кремъл за инвазията“.

 

 

 

През януари тази година руското посолство в Лондон публикува коментар за ролята на Джонсън при прекратяването на мирните преговори с Украйна.

 

 

 

 

Няма никакво съмнение, че крайъгълната разпоредба за постоянен неутралитет на Украйна, както е заложено в проекта на „Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурност на Украйна“, не съответства на представата на Лондон и Вашингтон за „условията“, при които конфликтът би могъл да бъде разрешен. В противен случай членовете на НАТО нямаше да прекарат осем години в цинично използване на споразуменията от Минск, за да подготвят систематично украинската армия за пряка кинетична конфронтация с Русия, се казва в анализа на руските дипломати.

 

 

 

На този фон оправдателните твърдения на бившия министър-председател, че окончателното решение е принадлежало на украинците, са напълно безполезни.

 

 

 

Важно е да се отбележи, че в началото на Специалната военна операция премиерският пост на Джонсън вече висеше на косъм.

Поради това украинският конфликт беше възприет от него като обещаваща възможност да съживи замиращата си кариера.

 

 

 

Залогът никога не е бил загриженост за бъдещето на Украйна и украинците, а единствено такава за самоизтъкване и политическо оцеляване. Резултатът от пътуването на Джонсън до Киев се оказа трагичен за Украйна, а към този момент той най-вероятно е безразличен към нея, казват в заключение от руското посолство в Лондон.

 

 

Източник: Х

 

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024