epa05393906 Czech Foreign Minister Lubomir Zaoralek delivers his speech during media briefing after the V4 Visegrad Group Foreign Ministers plus German and French Foreign Ministers meeting in Prague, Czech Republic, 27 June 2016. Foreign ministers from the V4 countries, Czech Republic, Poland, Slovalia and Hungary, plus German and French Foreign Ministers met in Prague to discuss in the aftermatch of the so-called 'Brexit' vote in the United Kingdom. EPA/STRINGER

Източноевропейски страни изразиха съмнения относно предложения от страна на външните министри на Франция и Германия за по-дълбок „политически съюз“ в Общността след шокиращото решение на Великобритания да напусне, съобщава „Франс прес”.

Няма смисъл да се говори за бърза или стремглава интеграция, което би било глупав отговор на това, което се случи във Великобритания”, коментира външният министър на Чехия Любомир Заоралек пред „Франс прес”.

„Оказа се, че обществеността изоставя тези интеграционни процеси – това са процеси, които не бяха обяснени на обществеността или защитени пред нея”, подчерта Заоралек.

Чешкият външен министър направи коментарите си след разговори между държавите от Вишеградската четворка, включваща неговата собствена страна, Унгария, Полша и Словакия с външните министри на Германия и Франция.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро по-рано днес представиха предложение за по-тясна политическа интеграция на ЕС, основана на три ключови политически сфери – вътрешна и външна политика, мигрантската и бежанската криза и за сътрудничеството във фискалната и икономическата сфера.

Заоралек добавил, че страните от Вишеградската четворка имали резерви за предложената обща политика в сферата на сигурността.

Обществената полска телевизия TVP пък определи френско-германското предложение като „ултиматум”, имащ за цел създаването на европейска „супердържава, доминирана от големите държави в ЕС”.

News.bg

https://news.bg/int-politics/chehiya-polsha-ungariya-i-slovakiya-skochiha-sreshtu-po-dalboka-integratsiya-v-es.html

ПОДРОБНОСТИ ПО ДОКУМЕНТА ОТ „ДУМА“:

Франция и Германия работят върху проект за създаване на „европейска свръхдържава“, която трябва да замени Европейския съюз. Това съобщи полският обществен телевизионен канал TVP, като се позовава на проектодокумент от 9 страници, подписан от външните министри Жан-Марк Еро и Франк-Валтер Щайнмайер. Документът трябваше да бъде представен на срещата на германския първи дипломат с колегите му от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария).
Проектът предвижда създаване на „единна европейска държава, която ще зависи от най-силните играчи в ЕС“, коментира телевизията. Влизащите в нея страни практически губят право на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси, самостоятелна данъчна система – включително данъци, собствена валута или национална банка, които „реално да защитават финансовите интереси на националната държава“.
Освен това страните губят контрола над собствените си граници и процедури по прием и заселване на бежанци на тяхна територия. Предвижда се също въвеждане на единна визова система и обща външна политика, коментира TVP.
Пакт за европейска сигурност, обща политика за убежище и миграция, насърчаване на растежа и завършване на икономическия и монетарен съюз – това са трите основни момента в предложението на Берлин и Париж. В същото време според в. „Велт“ германският канцлер Ангела Меркел е против бързото и по-нататъшно задълбочаване на еврозоната като отговор на „Брекзита“.
Пактът за европейска сигурност трябва да съдържа всички аспекти на сигурността и отбраната на европейско ниво. „ЕС трябва да може да планира и осъществява цивилни и военни операции по-ефективно, с подкрепата на постоянна верига от цивилна и военна команда, да разчита на наети, в готовност, сили и да осигурява общо финансиране на операциите“, предлагат Щайнмайер и Еро.
Като начин за противодействие на тероризма двамата министри определят създаването на европейска платформа за сътрудничество между службите на страните членки (с пълното зачитане на националните права), подобряване на обмена на информация, създаване на европейски орган за гражданска защита.
Германският и френският първи дипломати смятат, че трябва да се разшири дейността на европейската прокурорска служба, която сега е ограничена само да разследва накърняване на финансовите интереси на ЕС. Тя трябва да включва и тероризъм, и организирана престъпност, убедени са Берлин и Париж.
Що се отнася до политиката по убежище и миграция, Щайнмайер и Еро предлагат хармонизация и опростяване на стандартите и процедурите в страните членки и настояват за промяна на Дъблинския регламент, като отговорността на граничните страни членки трябва да бъде споделена.
„Трябва да се фокусираме върху важните неща и да посрещнем очакванията на нашите граждани. Сигурни сме, че те се противопоставят не на съществуването на съюза, а на неговото функциониране“, пишат двамата първи дипломати в документа. „Германия и Франция осъзнават своята отговорност да засилят солидарността и свързаността в ЕС. Осъзнаваме, че различните страни имат различно виждане за дълбочината на европейската интеграция и ние трябва да отговорим на това“, изтъкват Щайнмайер и Еро, като същевременно призовават за по-тясно свързан Европейски съюз.
„Ще предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и каним другите европейски държави да се присъединят към начинанието“, междувременно заявиха в съвместно заявление Щайнмайер и Еро. Укрепването на Европейския съюз е отговорът на Берлин и Париж на шока от британския вот за напускане на общността.
Предложението за създаване на т.нар. „европейска свръхдържава“ е рецепта за разпадането на Евросъюза, заяви в същото време полският първи дипломат Витолд Вашчиковски. „Някои предложения са разумни, разбира се създаването на обща гранична служба, която да защитава Европа от потока бежанци, може да се обсъди. Същевременно създаването в ЕС на вътрешен съюз… това е рецепта за разделението на Евросъюза“, заяви Вашчиковски по телевизионния канал TVP.