Политика

Провокират сблъсък Нинова – Борисов за президентския вот!

Провокират сблъсък Нинова – Борисов за президентския вот!

korneliq-ninova-e-naij-dobriqt-lqv-kandidat-za-prezident-sreshtu-boijko-borisov-381220

Корнелия Нинова е най-добрият ляв кандидат за президент срещу Бойко Борисов, смятат експерти по време на дискусия за лявото, организирана от Фондация Фридрих Еберт.

По мнението на Васил Тончев от „Сова Харис” нарастват опциите Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Според експерта, ако премиерът се включи в битката най-подходящата лява кандидатура ще е Корнелия Нинова.
Възможно било Борисов да се спре на Йорданка Фандъкова или силовия министър Румяна Бъчварова или негов послушник, както се изрази той.

АБВ пък бламирали кандидатурата на Ивайло Калфин с обявяването му за евентуална кандидатура. От експертните кандидати след Ирина Бокова, Калфин бил следващият с големи шансове за успех. БСП и АБВ, по думите на Петър Хубчев от Фондация Фридрих Еберт, водели убийствена война помежду си. Двете формации трябвало да се обединят за предстоящия президентски избори и да излязат с единна кандидатура. Ако това не станело, за левицата президентският вот бил обречен.

Васил Тончев коментира, че лявото у нас го има, но нямало своето извоювано място. БСП няма 15% при избори според него каквито са последните социологически проучвания. Имало обаче потенциал в лявото пространство.

Дясното имало електорално тяло от около 1,5 милион избиратели, предимно твърдо стоящи зад ГЕРБ. 500 000-400 000 са избирателите на столетницата. АБВ откраднали около 150 000 от червения електорат, коментира Тончев, слушан от присъстващия на дискусията лидер на АБВ Георги Първанов.

Иначе Хубчев е убеден, че перспективите пред България не са добри. Демографската криза се задълбочава, притеснен е той.

Правителството не можело да се справи със ситуацията. Не можело да се справи с бежанския поток, със свободата на словото, имало и проблем с усвояването на еврофондовете.

Според анализаторите също така автоевтаназия за левицата ще е съюз с „Атака“.

Не трябвало да се подценява обаче подадената от Волен Сидеров ръка към патриотите. Те имали сериозни шансове в президентския вот и да постигнат висок резултат.

Левият кандидат трябва да е порядъчен и социално чувствителен. Кандидатът трябва да е проевропейски настроен, но да не е антирусофобски ориентиран. Трябвало да е патриот, но не националист.

Левият кандидат не трябва да е популист. Той трябва да е познат на публиката – депутат, евродепутат, министър, но и не трябва да идва от шоубизнеса.

Според социолога Кольо Колев има реална възможност ГЕРБ да получи съкрушителен шамар. Широката лява коалиция обаче нямало да е достатъчна. Ако левите формации не се обединят, на балотаж може да са и патриотите.

По-добрият вариант за левицата и страната, според него, е коалиция ляво-център. Кандидатът не трябва да е от лявото пространство като Николай Михайлов, Огнян Герджиков или човек, който излъчва интелектуален потенциал.

News.bg

https://news.bg/bulgaria/ninova-sreshtu-borisov-na-prezidentskiya-vot.html

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024