Политика

Руски медии: НАТО в тих ужас, България направи категорично заявление в полза на Русия!

Руски медии: НАТО в тих ужас, България направи категорично заявление в полза на Русия!

14661087651ktlzrk

НАТО понесе изненадващ удар и изпадна в тих ужас, след като България направи категорично заявление в полза на Русия, пишат днес някои руски сайтове. Както никога досега, твърда позиция зае главата на българското правителство Бойко Борисов, който отказа да подкрепи инициатива за засилено присъствие на Алианса в Черно море.

Въпросът за съвместната флотилия и увеличеното военно присъствие в Черно море отново ще бъде повдигнат на срещата на страните -членки на Пакта във Варшава на 8 и 9 юли, подчертава РИА Новости.

Предполага се, че в рамките на международното събитие  двете организации (ЕС и НАТО) ще подпишат съвместна декларация, в която да се определят нови области на взаимно сътрудничество.

България не е съгласна с плановете на НАТО за засилване на присъствието на Алианса в Черно море, съобщава и информационната агенция Sputnik в германската си редакция, като се позовава на данни, разпространени в медиите.
„Вече казах, че по-добре да виждам в Черно море рибарски лодки, яхти и круизни кораби с туристи, отколкото военен театър. Не се нуждая от война в Черно море“, подчерта българският министър-председател Бойко Борисов, цитира медията.

София пъди НАТО от Черно море“ („Утро“); „България се обърна с гръб към НАТО“ („Евразия“), „НАТО се стъписа – България направи категорично изявление в полза на Русия“ („Южен федерален“) – така обобщават руски електронни медии вчерашната пресконференция на български държавници.

България отказа да се присъедини към бъдещ флот на НАТО в Черно море. Това заявиха на общ брифинг президентът на страната Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев, отбелязва вестник „Росийская газета“.

Постоянният представител на Русия в Северноатлантическия съюз Александър Грушко се обяви против засилването на военното присъствие на извънрегионални държави в черноморската акватория, информира „РБК“.

„Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните около него. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски сили и притежават флотове, намиращи се в Черно море. Дали ще ги събират в групировка или не, това е работа на военните“, уточнява Грушко.

В средата на май турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани НАТО да засили присъствието си в Черно море. Зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу също се обяви за по-силно присъствие на блока в черноморския регион, припомня изданието.

България представлява специален интерес за НАТО като база за разполагане на сили в черноморския регион, отбелязва електронният в. „Полит“. Украйна заяви, че е готова да се присъедини към бъдещата флотилия на алианса – президентът Порошенко свърза това решение с действията на Русия, по-специално с милитаризацията на Крим, посочва „Слон“. Очаква се въпросът за засилване на натовското присъствие в Черно море да бъде повдигнат отново на лидерската среща на пакта във Варшава през юли, добавя „Известия“.

http://svcomercio.info/16797-nato-v-rasteryannosti-bolgariya-sdelal-kategorichnoe-zayavlenie-v-polzu-rossii.html

http://ria.ru/world/20160616/1448801499.html

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024