СВЯТ

Турция бясна! Спира споразумението за бежанците заради отказа ни от общ флот срещу Русия!

Турция бясна! Спира споразумението за бежанците заради отказа ни от общ флот срещу Русия!

erdoganism

Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море. Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган, съобщава „24 часа“.

Ден по-рано българският премиер Бойко Борисов отказа на румънския президент Клаус Йоханис да участва в черноморска коалиция срещу руснаците, която да включва бойни кораби от България, Румъния, Турция, Украйна и САЩ.

“Това е опит да бъде въвлечена България в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани в региона. Не ми трябва война в Черно море”, отговорил Борисов на искането на Йоханис.

От вчера турците са отказали 200 заявки за връщане на нелегално преминали бежанци, обясниха от българските гранични власти. Все още обаче нямало официално писмо от турска страна, а причините за отказа от изпълнение на споразумението били предадени по линия на международното сътрудничество от турския шеф на граничен пункт „Капъкуле“ на българския му колега от „Капитан Андреево“.

Предложението за общ натовски флот в Черно море, представено от Йоханис като Регионална черноморска инициатива, срещна подкрепата на президента Росен Плевнелиев.

Двамата президенти тогава „приветстваха решението на САЩ да дислоцират военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа“.

Според български военни експерти румънското предложение предвижда и превръщането на военноморската база Атия край Бургас в голяма американска база на Черно море.

Епицентър, 24 часа

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024