СВЯТ

Асад: Руската политика не е базирана на сделки, а на ценности, за разлика от тази на САЩ!

Асад: Руската политика не е базирана на сделки, а на ценности, за разлика от тази на САЩ!

bashar_asad_0

„Само сирийският народ решава кой е президент, кога да дойде, кога да напусне“, каза Асад.

По думите му Русия уважава правото на сирийците да избират и никога не е обсъждан вариант за политически преход към нов президент. Асад отхвърли хипотезата, че Русия може да се договори със САЩ за подобен сценарий.

„Не, поради една причина – руската политика не е базирана на сделки, а на ценности’, заяви той. По думите му САЩ са далече от тези ценности, като обвини Щатите, че те всъщност не желаят да бъде победена Ислямска държава. „Те не са сериозни“, подчерта Асад.

И още: той определи като повратен момент включването на Русия в конфликта в Сирия. По думите му Дамаск и Москва имат общи цели и се борят срещу същите терористи, които заплашват Русия и Европа. За разлика от западните лидери, Владимир Путин вижда тази заплаха, твърди сирийският президент. Той описа отношенията си с руския му колега като честни и базирани на взаимно уважение.

По думите му войната в Сирия може да приключи за няколко месеца, ако страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия и САЩ преустановят подкрепата си за терористите в страната.

Президентът на Сирия определи като „контрапродуктивни“ , „неефективни“ и „незаконни“ въздушните удари на САЩ срещу ИД.

„Реалността показа, че след началото на американските бомбардировки над Сирия тероризмът започна да се разпростира и преобладава“, обясни Асад. Това се променило, само след като руснаците се намесили.

„Ние искахме да се защитим от терористите, докато САЩ искаха да управляват тези групи, за да свалят правителството на Сирия.“

Един от основните проблеми, които посочва Асад е финансирането, което Саудитска Арабия предоставя на терористи, влизащи от Турция. Според него тези страни целенасочено удължават войната.

„Ако е изолиран конфликт, няма да отнеме повече от няколко месеца, но ако не е такъв, какъвто е случаят сега, с намесата на много регионални и международни сили, ще отнеме дълго време“, заяви той.

Коментарът на Асад за Обама гласи следното. „Той не успя, но това не означава, че аз съм спечелил. Защото за него войната цели свалянето ми като президент, а за мен войната е да възстановя Сирия. Ако можем да се отървем от тези терористи, ако можем да възстановим стабилността в Сирия, това би била нашата победа. В противен случай не можем да говорим за такава. Ние много се надяваме следващият президент на САЩ ще бъде много по-мъдър от предишния. Мъдрост е онова, което въобще не видяхме от сегашния. В Сирия никой не разчита на който и да било президент, защото това, което кандидатите обещават в кандидат-президентските си кампании е твърде различно от онова, което правят, след като бъдат избрани. Те ще се променят, след като заемат поста. И именно тогава започва времето, когато президентът получава истинската си оценка.

Аз защитавам страната си. Да се говори за чиста война, в която няма жертви, няма убити цивилни или невинни хора – това не съществува. Никой не може да постигне това. Такава война не съществува.“

Превод и редакция: СПЪТНИК

Източник: offnews.bg

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024