ОБЩЕСТВО

В село, управлявано от бивше ченге няма престъпност и безработица!

В село, управлявано от бивше ченге няма престъпност и безработица!

ченге865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741aea53e001e56622e03aa781dac29d161

 

Бивш полицай, който 9 години е бил и катаджия, и квартален на Добри дял и Козаревец, управлява родното си село Церова кория първи мандат, разказа „Борба“. В селото има 440 постоянни жители, само двама регистрирани безработни и нито една заявена кражба, откакто кмет е 46-годишният Христо Кунчев.

По професия той е строителен инженер, а после 11 г. е бил военен. След закриване на Сержантското училище постъпил в МВР, разказва изданието. Награден е за залавяне на шофьор, опитал да предложи рушвет от 20 лева в Горна Оряховица. Като навършил години за пенсия, напуснал системата и реализирал мечтата си – да стане кмет на родното си село. Опитът от полицията обаче много му помага, но сега вижда и проблемите на общинския служител, а не само на държавния.

Още преди да навърши година на новото си поприще, Христо Кунчев вече има основания за гордост. Освен това отскоро е избран и за председател на местното читалище „Развитие 1883“. Така се учи да носи две дини под една мишница, но въобще не се оплаква, защото като човек на реда е научен да се справя и с невъзможни неща.

„Сбъднах мечтата за летен празник на селото и направих автобусна спирка без пари, с подръчни материали. Може да изглежда дребно нещо, но бе огромен проблем за селото. Най-после само преди броени дни Церова кория пък се сдоби със свой летен празник – „Шарено пиле Петровско“. Арендаторът Георги Арабаджиев даде 40 печени пилета, благодарение на този човек в селото има работа и нищо не става без неговата помощ”, разказва Христо Кунчев и допълва, че арендаторът бил и пилчар и гледал 7-8 хиляди пилета на различни места в региона.

Най-голямото доказателство за доброто сърце на бедния нашенец пък е току-що направеното огромно рисувано пано на една от стените на спортния клуб в селото. То е стилизиран модел на част от къщите в Церова кория, но не е точно копие на реалността. Рисувано е от рускинята Албина, омъжена за англичанин, с когото живеят в Драгижево, която за труда си не е взела нито стотинка! Хората от Церова кория пък събрали кой колкото има за консумативи за художничката, а общата сума е била 1500 лева, разказа още кметът с нескрита гордост.

Албина била поканена от чужденците в Церова кория, които се оказаха една голяма общност, която дори си има танцова група „ Радомира интернешънъл“, участвала на празника „Шарено пиле Петровско“ за пръв път пред голяма публика. Един от танцьорите е и 59-годишният холандец Хени, когото срещаме на площада заедно с кмета. Мъжът говори перфектен български, защото е женен за българка и от доста години живее в това село. Хени казва, че сега жена му е безработна, а той се занимава с дистрибуция на холандска техника у нас, от което си изкарва хляба.

Най-големият бюрократичен и наглед дребен проблем за селото се оказа непочистеното дере, което наводнява моста над него и водата влиза в съседните къщи. Откакто е станал селски първенец, Христо Кунчев ходи ту при областния управител, ту при общинския кмет. След като се оказало, че почистването трябва да направи общината във В. Търново, сформирали междуведомствена комисия. Тя обаче още не се е произнесла кога и кой ще почисти 200 метра дере. Макар в селото да има училище, което тези дни бе обявено за защитено и няма да се закрива, както и детска градина, тази година е изплакало само едно бебе, а сватба тук не е вдигана от пет години. Кметът се надява и тази статистика да се промени.

Велико Търново утре

http://www.velikotarnovo.utre.bg/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024