СВЯТ

Доклад на прокуратурата в Одрин: ФБР и ЦРУ стоят зад метежа срещу Ердоган!

Доклад на прокуратурата в Одрин: ФБР и ЦРУ стоят зад метежа срещу Ердоган!

рдоган20160112.ndkoqtvyis

Част от военните, опитали се да свалят турския президент Реджеп Ердоган в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г., са били подготвяни от ЦРУ и ФБР, пише анкарският в. Хюриет. Изданието се позовава на документ, който е съставен от прокуратурата в Одрин. В доклада на обвинението се посочва, че специалисти от двете американски служби са провеждали тренировки в центрове, свързани с живеещия САЩ проповедник Фетуллах Гюлен.

„Обучаваните в институциите служители на министерството на отбраната са взели дейно участие в пуча“, се посочва още в документа.

Анкара нарече имама вдъхновител на опита за преврат. Той отрече обвиненията, а по-късно Турция поиска от Америка да депортира Гюлен в родината му.

Днес турският правосъден министър Бекир Боздаг заяви, че свещеникът е най-вероятно е напуснал САЩ и се намира в Канада, Египет, Австралия, ЮАР или Мексико.

На този етап само Кайро е отрекъл твърденията на Анкара.

Организаторите на военния преврат в Турция са имали за цел да всеят хаос в азиатската част на страната, което да доведе в крайна сметка до разпадането й. Това разказал по време на разпитите командващият войските в провинция Хатай в Югозападна Турция, до сирийската граница. Новината съобщава „Ислям нюз“, позовавайки се на агенция Boukhanni Press.

Висшият военен се появил в щаба на спецслужбите в град Килис, след като бил измамен от американските си колеги, които подготвяли преврата във военно-въздушната база Инджирлик, използвана от силите на НАТО.

Генералът разказал, че представители на САЩ са обещали на всички турски военни, подготвяни в базата, да изведат във САЩ всички със семействата им, ако пучът се провали. Но не изпълнили обещанието си.

Както било уговорено, след неуспешния метеж, генералът, облечен в цивилни дрехи, се появил във военно-въздушната база в Инджирлик. Независимо от увещанията му, отказали да го пуснат вътре.

Тогава генералът се обърнал към турските специални служби с надеждата, че така ще получи смекчаващи вината обстоятелства при предстоящата присъда. Той бил веднага изпратен от Килис в Истанбул като важен обвиняем по делото.

Според твърденията на генерала, бъдещите участници в метежа преминали инструктаж в базата под ръководството на американски военни в продължение на 12 седмици. Американците пристигнали специално от Вашингтон, за да ръководят преврата.

Според плана, в случай, че Ердоган бъде свален успешно, само 24 часа след това в Турция трябвало да проникнат 10 000 бойциот „Ислямска държава“, а на следващия ден – 5000 бойци от шиитските групировки в Ирак и 1000 агенти на сирийските специални служби.

Както твърди генералът, присъстващ на съвещанията в Инджирлик ирански представител обещал да финансира и въоръжи 50 000 алевити, които на групи да влязат в Истанбул и Анкара.

При това на чужденците било категорично забранено да преминават в европейската част на Турция, която трябвало да остане под контрола на турските метежници.

Освен това, представителите на САЩ предложили да въоръжат кюрдските групировки. Но иранските пратеници категорично се обявили против и заплашили, че ще се откажат от участие в проекта.
Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/432209

 

More in СВЯТ

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024