ОБЩЕСТВО

Жега на границата! „Арестите“ на нелегални не секват – ловят ги и викат полицията!

Жега на границата! „Арестите“ на нелегални не секват – ловят ги и викат полицията!

новибежанци0000307921-article2
Воински съюзи продължават да арестуват мигранти по границата, действайки на ръба на закона, поради безсилието на държавата да се справи с проблема. Станалите напоследък популярни Воински съюз „Васил Левски“ и Българско народно опълчение „Шипка“ се похвалиха в сайтовете си, че са задържали група чужденци, които са навлезли нелегално в България.
Те дори разпространиха снимки на задържаните. Има снимки както на цялата задържана група, така и на всеки един от мигрантите поотделно.

Миналата седмица двете организации се сбиха в Бургас с украинци, излезли на протест срещу преминаването на рокерската група „Нощни вълци“ през България.

Според воинския съюз задържането е било направено на 23 юни в района на село Българи. Мигрантите са хванати на 50 километра навътре в територията. „Граничарите“ категорично посочват, че при задържането не са били използвани белезници тип „свински опашки“.

Ето и част от разказа в сайта на съюза:

„Тъй като успяхме да ги настигнем на около 50 км от границата, вече нямаше как да ги върнем веднага обратно на Ердоган в Турция. Поради това се наложи да ги спрем, да ги заснемем, и без да използваме каквото и да било насилие и каквито и да било „опашки“ /повтаряме – „опашки“ не са използвани/, да ги задържим докато пристигнат полицаите, на които подадохме сигнал, за да ги приберат.

Циганите-трафиканти, които ги очакваха, след като ни видяха, се принудиха веднага да скочат в колите си и да избягат, без да могат да ги натоварят и закарат в София или в някое родопско селце.

Изчакахме полицаите да наближат и едва тогава се изтеглихме тихо през гората, без да чакаме нито медали, нито известност и слава. За съжаление ще пишем тази операция в графата на неуспешните, защото за нас са позитивни само тези, когато без никой да ни вижда и чува успяваме да ги спрем и да ги върнем веднага по живо по здраво в Турция още от границата“, пишат те, цитирани от „Сега“.

Вчера стана ясно, че от Българския хелзинкски комитет (БХК) са призовали прокуратурата да поиска от съда заличаване на Българския воински съюз „Васил Левски“ и Българското национално движение „Шипка“.

Това стана в писмо до Сотир Цацаров от 21 юни. Според БХК имало данни, че двете организации се подготвят за опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за сваляне на властта. Писмото предизвика буря от възмущение срещу БХК в социалните мрежи, както и призиви за забрана на самия комитет.

„По тези причини БХК намира, че са налице законовите основания за това прокурор да подаде иск до компетентния окръжен съд за прекратяването на тези юридически лица“, пише в съобщението. И двете организации са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, където е предвидена въпросната процедура.

Dnes.bg

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024