ОБЩЕСТВО

Българите в Украйна искат автономия от Порошенко! Плевнелиев и Митов гробовно мълчат!

Българите в Украйна искат автономия от Порошенко! Плевнелиев и Митов гробовно мълчат!

болгар59ebf0cbfb05b7d7_G5JDcLG-qtA

Сега очаквайте Митов и Плевналиев да почнат да твърдят, че тия не са българи, а зелени човечета, участници в хибридната война на Путин!

Българите Украйна са се обърнали към президента Петро Порошенко с молба да им предостави териториална автономия в Одеска и Херсонска област, заяви един от лидерите на общността Юрий Паличев, цитиран от „Взгляд“ на 4 юли.

„Идеята за предоставяне на автономия на кримските татари съществено променя конституционното поле на Украйна и създава важен прецедент. Българите в Украйна, населяващи определени територии, също трябва да получат право на автономия. Всички народи на нашата страна трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права, както повеляват конституцията и законите на Украйна“, се казва в обръщението до президента, цитирано от „Голос.ua“.

На 28 юни Порошенко заяви, че ще инициира промени в конституцията за предоставяне на автономия на кримските татари в състава на Украйна. Както отбелязаха експерти, докато демонстрира грижа за кримските татари, Порошенко напълно забравя за правото на самоопределение на руснаците.

На 20 юни с аналогично искане към Порошенко се обърна и Асамблеята на румънците в Буковина. Координаторката на съвета на асамблеята Дорина Киртоака каза тогава, че правата на румънците и други малцинства в Украйна се нарушават постоянно, а автономията ще позволи да бъдат изградени защитни механизми.

В обръщението й към румънската диаспора тя също отбеляза, че обещанието на президента за предоставяне на териториална автономия на кримските татари е създало „правов и политически прецедент, в рамките на който всички компактно живеещи в Украйна общности могат да претендират за аналогичен статут“. От Асамблеята на румънците в Буковина посочиха, че активистите на румънското движение са преследвани и не им се разрешава да провеждат мероприятия и форуми. Поради тази причина организацията е решила да се обърне към ЕС и ПАСЕ, за да привлече внимание към проблема за защитата на правата на националните малцинства в Украйна.

Отделно от това на 30 май Одеският областен съвет предложи на ръководството на Украйна сключването на договор, който да разпредели пълномощията между Киев и областта. Одеска област не е първият регион, който излиза с подобно предложение. За договорни отношения с Киев настояват и областните съвети в Житомир и Кировоград, припомня „Взгляд“.

В коментар по повод настояването на Одеска област за договорни отношения с Киев говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече това началото на процеса по децентрализация.

През април депутатите от областния съвет на Закарпатието също приеха на свое заседание обръщение към Киев, в което се настоява за предоставяне на автономия на региона.

ОТ КОМЕНТАРИТЕ ПО ФОРУМИ И МРЕЖИ:

Случайно нашият т.нар. „министър на външните работи“ да измъца нещо по въпроса и да защити правата на българите в Украйна? Или кефа на узурпаторското правителство на порошенко е по-важен?

ЗАЩО в България не бъдат привлечени стотина хиляди етнически Българи от Украйна (и не само от там), а вместо това се готвим да приемаме талибански терористи и паразити, изостанали с 1000 години в човешкото си развитие?

Не е ли все по-очевидно, че и във външната си политика хунтата ГРОБ води противодържавна, изменническа политика?

Не! Наш Плевню не дава!! ний сме за тИриториалната цялоЗт на Украйна!!

 

Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/07/05/blgarite-v-ukrayna-nastoyavat-pred-poroshenko-za-avtonomiya_608813

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024