Политика

От Техеран: Ако народът не ме харесва, нека си избере Мони Паси – силен, смел, ястреб, да пребива руснаци!

От Техеран: Ако народът не ме харесва, нека си избере Мони Паси – силен, смел, ястреб, да пребива руснаци!

main_1468262975

„Ако народът не ме харесва, нека си избере някой друг – като Мони Паси – силен, смел, да налита с крилати ракети да пребива руснаци и американци. Но това е несериозно, като го гледаш какъв ястреб е.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов от Техеран, където е на посещение, по повод коментарите по идеята си за демилитаризиране на Черно море. Борисов се срещна с президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, след което отговори на въпросите на медиите.

 

„Моето желание е Черно море да бъде пълно с туристически кораби. Това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати, народът да живее по-добре. Когато има коридори, по които текат газ, стоки – те се пазят тези земи. Когато има огромни празни територии, като при нас, Румъния, Молдова – златно поле за война. Това ли искаме? Аз не искам това! Но народът избира. Ако народът не ме харесва, нека си избере някой друг – като Мони Паси – силен, смел, да налита с крилати ракети да пребива руснаци и американци, който му дойде на ум. Много има такива. То и в Банкя има – много са силни в кръчмите, а след това бягат“, каза Борисов.

 

Премиерът отбеляза, че при срещите, които е планирал, ще апелира Черно море да стане зона на търговия, зона за туризъм, за транспорт.

 

По темата за демилитаризирането на Черно море министър-председателят каза, че вместо да се въоръжаваме с ракети и подводници, трябва да се направи опит за намаляване на напрежението в региона.

„Никой няма да си нареже корабите или Русия да си извади флота, но ако може да не го увеличават и ние да не го увеличаваме. Харчат се милиарди вместо тези пари да се използват за инфраструктура, за пенсии“, коментира Борисов. Винаги съм казвал, че трябва да се спазват Минските споразумения, оттук насетне какво, да скачам срещу Русия като Мони Паси, пак каза премиерът.

В отговор на въпрос за кандидат-президентът на ГЕРБ премиерът коментира, че това кой ще е кандидатът на партията зависи само от него и от Изпълнителната комисия.

„Ако не ме дразнехте толкова с разни политици да обяснявате дали за мен си пазя мястото или за някой друг, само и само да влязат в предавания, щях още сега да ви кажа кой ще е президент,“ каза още Борисов. „Как ще обясня на колегите си, на народа, че днес хвърлям всичко, зарязвам проблемите и отивам да стана президент, че е по-лесно“, бе откровен пред медиите той.

Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на „АЕЦ „Белене“ продължават и във вторник, „с благословията“ на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, информира премиерът Борисов.

Борисов каза още, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия утре подробно да разгледат всички аспекти на това предложение.

От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов отбеляза, че ще се проведат и срещи с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, за да се излезе от кризата създадена през 2006 г.

„Поработихме доста по тая тема. Според мен има шансове това да се случи , но да изчакаме да поработят експертите“, продължи с коментарите пред медиите Борисов.

По-рано Бойко Борисов каза, че от Техеран е дошло „изключително интересно предложение“ – България да се включи в нов транспортен коридор: Иран – Армения – Грузия – България. В този коридор влиза превоза на стоки, включително втечнен газ.

Факт е, че президент и премиер много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно, да участват, каза Борисов.

Факт е, че на всички нива се даде положителен знак да се работи по този проект, отбеляза премиера. Той припомни, че 167 хиляди евро трябва ежедневно да бъдат превеждани и по тази причина са организирани разговорите в такъв спешен порядък.

Вместо 20 минути говорихме един час и то защото домакините ни искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа, коментира още премиерът. Исторически сме добре свързани, народите ни се обичат, за Иран България е портата към Европа, посочи премиерът

В отговор на журналистически въпрос за съвместната операция в Испания и положителните отзиви за работата на службите на двете страни Бойко Борисов коментира, че обикновено се вглеждаме само в негативното, което се случва в България.
В Испания бяха разбити нелегални фабрики за цигари, посочени за собственост на българска престъпна организация.

„Когато заловим 200 кг хероин, за вас това е нещо нормално, когато разбиваме печатници за фалшиви пари или за нелегални цигари, за вас това е нещо нормално, но за Европа това са от най-добрите им операции“, отбеляза премиерът.
Той поздрави и благодари на главния прокурор, на хората, работили по случая и отбеляза добрата работа на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Boyko-Borisov-ot-Teheran-Ako-narodat-ne-me-haresva-neka-si-izbere-nyakoy-drug-kato-Moni-Pasi-silen-smel-yastreb/105535/2/0

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024