Политика

Синът на Соломон Паси в интервю за „Дума“: Влизам в БСП заради себе си и моите идеи!

Синът на Соломон Паси в интервю за „Дума“: Влизам в БСП заради себе си и моите идеи!

Това е партията, която може да промени България към по-добро, смята внукът на проф. Исак Паси

 

Снимка

ИСАК ПАСИ е на 22 години. Само преди няколко дни е станал член на БСП в столичния район „Сердика“. Учил е в Първа английска езикова гимназия в София, а в момента е студент втори курс в УНИБИТ по специалността национална сигурност и културно-историческо наследство. Обича да чете книги и отскоро ходи на уроци по пиано, защото харесва класическата музика. Баща му е бившият външен министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски – Соломон Паси, а дядо му е известният философ проф. Исак Паси.


„Постигнатото от баща ми за членството ни в ЕС и НАТО е от полза за България. Не трябва да приемаме Русия за вражеска страна“

– Г-н Паси, отскоро сте член на БСП. Какво ви накара да се присъедините към социалистическата партия?
– Необходими са някои промени в държавата, които да я поведат към по-добро. Смятам, че БСП е партията, която може да ги постигне. Това е и партията, която ще ми позволи свободно да изразявам и реализирам идеите си – вярвам, че в БСП дават право на глас за добрите намерения.
– Какви са идеите, които искате да реализирате?
– Обясняват ни как всичко е много хубаво, магистрали се строят и т.н. Според мен обаче хората трябва да живеят по друг начин. Трябва по-социално ориентирана политика. Не бива възрастните да могат да си позволят само едното парче хляб. Не бива хората да са принудени да избират дали да си дадат парите за лекарства, ток, сметки или за храна… Това определено трябва да се промени.
Макар че баща ми отдавна ме е запалил по политиката, съм нов в тази сфера. Израснал съм в политически ориентирано семейство и няма как да стоя безпристрастен.
– Баща ви Соломон Паси е започнал да ви ориентира в политическото поприще. Той обаче е с други пристрастия. Не се ли опасявате, че решението ви може да бъде изтълкувано като ход, с който да го ядосате или провокирате?
– По никакъв начин не искам да провокирам никого, нито да ядосвам някого. Ние сме семейство, но това не означава, че нямаме различни виждания по отделни въпроси. Не смятам, че решението ми трябва да се тълкува като провокация към баща ми. Не това са моите намерения. А и има други начини, по които мога да го ядосам много по-бързо и по-ефективно (смее се).
– Как приеха в семейството ви факта, че се ориентирате към социалистическата партия?
– Те са много отворени хора и няма проблем. Не е имало скандали, караници или упреци. Всеки сам избира пътя си в живота.
– Защо точно в този момент влязохте в БСП?
– Не смятам, че да влезеш в партия на 18 г. е достатъчно зряло, необходим е осъзнат избор и прецених, че 22 е подходяща възраст за това. Да влезеш на 40 г. може да е късно и може да не постигнеш това, което искаш. Смятам, че в момента съм на възраст, в която човек или се ориентира към политиката, или я оставя настрана.
– Имаше ли човек, който да ви помогне за фактическата стъпка по членството в БСП?
– Да. Другарят Спас Колев, който е шеф на организацията в район „Сердика“, ме привлече. Това дори не е моят квартал, би трябвало да съм в „Средец“, но предпочетох неговата организация. Той е инициаторът и ме покани да се присъединя.
– Готов ли сте да се включите в изборни листи или първо ще изчакате да се ориентирате по-добре?
– Все пак съм партиен член само от няколко дни. Няма как да се включа в листа скоро. Но не крия, че имам подобни амбиции в бъдеще.
– Давате ли си времеви диапазон за реализацията на подобни амбиции?
– Сега не мога да ви отговоря, може би след година ще имам по-ясна представа.
– Как ви приеха другарите?
– Много добре, хората са изключително отворени към моето членство. Дядо ми, проф. Исак Паси, Бог да го прости, все пак е бил член на тази партия дълго време. Разпознаха ме заради името му, а не заради мен самия. Не си правя илюзии, че ме възприемат като изцяло ново лице, името ми има история в тази партия. Другарите наистина се зарадваха, че по някакъв начин продължавам това, което дядо ми е правил. Предпочитам да казват „внукът на проф. Исак Паси влезе в БСП“, а не „синът на Соломон Паси стана социалист“. Не влизам в БСП заради баща ми, а защото дядо ми е имал нещо общо с тази партия. Влизам в нея заради себе си.
– Смятате ли, че по този начин продължавате делото на дядо си?
– Дядо ми се занимаваше с философия, а аз съм много далеч от тази материя, все пак това не е за всеки. Не смятам, че мога да продължа точно неговото дело, но съм приел много от неговите каузи като социалистическата идея например. В този смисъл може би продължавам неговото дело в тази насока.
– Сменили сте няколко училища в средното си образование, на какво се дължи това?
– Признавам, че не бях от най-кротките деца, но много хора минават по този път. Смятам, че съм улегнал през последните няколко години, по-важното е, че и тези, които ме познават, го твърдят.
– В интернет излизат доста заглавия, които не ви представят в особено добра светлина…
– Не бих казал, че има нещо вярно в подобни статии. Дори се изненадвам как намират такова въображение, за да си измислят толкова много.
– Следвате национална сигурност и културно-историческо наследство. Няма как това да не е свързано и с бъдещето ви в политиката. Помага ли тази специалност за реализацията ви?
– Определено помага. Тук е мястото да благодаря на проф. Стоян Денчев, който е събрал изключителен екип от специалисти, хора, които са работили в системата и които не просто преподават някаква теория, а предават много успешно опита си върху студентите.
– Кое от наученото бихте взели за участието си в политическия живот?
– Нека първо да завърша, да натрупам достатъчно опит и тогава ще преценим.
– В БСП често се обсъждат отношенията на България с НАТО и Русия. Има ли възможност това да се превърне в разделителна точка с баща ви?
– Категорично смятам, че постигнатото от баща ми за членството ни в ЕС и НАТО е от полза за България. Не смятам обаче, че трябва да зачеркваме и добрите отношения с Русия, нито да я приемаме за вражеска страна.
– Предстои традиционният събор на Бузлуджа. Може би това ще е първото ви ходене там, ще се качите ли на върха?
– Да. Разбира се, че ще отида. Очаквам да видя много млади хора, да се запозная с интересни личности.
– Модерно ли е да си лявомислещ човек?
– Може би в момента е по-модерно да си вегетарианец, веган или нещо подобно… Не съм сигурен доколко е модерно да си политически ориентиран в момента.
– Какво трябва да направи БСП, за да привлече повече млади хора в редиците си?
– Определено трябва сегашните млади хора, които са членове, да направят така, че да привличат повече свои връстници. Да организират повече събития, инициативи, обществени прояви…

ПАВЛЕТА ДАВИДОВА, ДУМА

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024