ОБЩЕСТВО

Сорос вие от гняв: Българите са нетолерантни, асоциират политиците и ромите с престъпниците!

Сорос вие от гняв: Българите са нетолерантни, асоциират политиците и ромите с престъпниците!

kristalina-georgieva-soros
35% от хората са я чували от устата на политици, а 46% – на журналисти
––

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института „Отворено общество“ за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия. Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души.Да припомним, че въпросният институт е сред емблемите на Джордж Сорос.  

58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания – през 2013, 2014 и 2016 г. Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите – в 92% от случаите. Следват мюсюлманите, турците, хомосексуалните и чужденците. Проучването показва, че най-значително се е увеличило негативното говорене спрямо мюсюлманите – от 10.6% преди 2 г. до 38 на сто през 2016 г.

Най-често реч на омразата се чува от обикновените хора – 71%. Възможността за такъв отговор е включена за пръв път в изследването през т.г. заради все по-масовото разпространение на агресивно слово на обществени места: магазини, кафенета, ресторанти, обществен транспорт. На второ място са журналистите – 46% са я чули от представители на медиите. Политиците заемат третото място – с 35 на сто. Значителна част от участвали в допитването – 63%, смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на партии, чиито лидери говорят агресивно. 58 процента пък искат да не се предоставят обществени средства на медии, разпространяващи подобна реч.

Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска – само 23% от участниците в изследването биха подали лично сигнал в полицията, ако чуят някого да използва езика на омразата.

Изострят се негативните представи за различните изследвани групи. Най-често обидната квалификация „престъпник“ се асоциира с „политик“ – 33.2%, следван от „ром“ – 32.5%. През 2016 г. рязък скок има и при асоциацията на престъпник с бежанец/имигрант. Процентът на хората, които смятат, че тази група може да бъде подозирана в престъпни намерения и действия, рязко скача – от 5.6% до 19%.

В българския Наказателен кодекс речта на омразата не е квалифицирана като престъпление. Като престъпление обаче се третират различни действия, при които тя се проявява.

Подобно проучване на Института Пю впрочем се появи вчера и по отношение нагласите на европейските граждани. Оказа се, че не само българите мислят по начина, срещу който роптаят от НПО-тата на Сорос. Според него всеки втори европеец асоциира мигрантите с терористите и има подчертано негативно отношение към тях. 

––-ИСК

Колективен иск срещу социалната мрежа „Фейсбук“ подадоха американски и израелски жертви на нападения, извършени от палестинци, предадоха агенциите. Искът, който е внесен във федерален съд в Ню Йорк, е за 1 млрд. долара. Ищците, представлявани от правозащитна организация „Шурат Хадин“, твърдят, че социалната мрежа призовава към насилие и нарушава антитерористичните закони на САЩ. Според адвокатите чрез „Фейсбук“ се набират хора, провежда се инструктаж на терористите, предоставя се финансиране, всява се страх и се извършват атаки. /

Сега, Български журнал

Начало

segabg.com

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024