Политика

Земеделци и приятели на Ненчев без военно образование попълват местата на уволнените в МО!

Земеделци и приятели на Ненчев без военно образование попълват местата на уволнените в МО!

ненчевder45
КОЙ идва на местата на „спешно“ уволнените служители на Министерство на отбраната, използвайки мотивировката, че са придобили и упражнили правото си на пенсия?

Във връзка с т.нар. „Голямо уволнение на служители от Министерство на отбраната, придобили и упражнили правото си на пенсия“, което започна (и свърши, като една незавършена пиар акция) в пълна тайна на 29 август, петък, след обяд, само за служителите в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ (свързани с промените в Закона за държавния служител, в сила от 22 юли, т.г.) и направеното в същия ден съобщение на Пресцентъра на МО, в което е посочено, че:
„Министерството на отбраната ще освободи служители от заеманите длъжности в администрацията, с цел обновяване на нейния състав. Предприетите действия съответстват и на управленската програма на правителството за насърчаване на младежката заетост. За всички освободени позиции ще бъдат обявени конкурси, съобразно законовата процедура. Целта е да се насърчат кадри от системата на Министерството на отбраната и Българската армия за кариерно развитие, както и да се стимулират млади и перспективни кадри с подходящо образование и квалификация извън системата на министерството. Ръководството на Министерството на отбраната провежда политика за наемане на все повече млади експерти, завършили престижни учебни заведения в страната и в чужбина, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация.“,
бихме искали да запознаем незапознатите как и приблизително с какви кадри министър Ненчев ще „обнови, насърчи младежката заетост, кариерно ще развие и ще наеме с конкурс“.
Една малка и съвсем кратка справка за назначените служители в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ в Министерство на отбраната през последните месеци при управлението на въпросния министър, без провеждане на какъвто и да е конкурс и каквато и да е оценка на техните (професионални) възможности и компетентност:
Започваме с най-младия служител – гордостта (и лидер) на младежката организация на земеделската партия на известния демократ и привърженик на Евроатлантическите ценности Николай Ненчев – младежът Злати Здравков Карамфилов, назначен за младши експерт в отдел „Индустриално сътрудничество и кодификация“ (разположен на ул. „Ив. Вазов“), с образование в областта на туризма, с изричното настояване да има кабинет в основната сграда на министерството и близо до своя партиен патрон (…защото идват избори и има много партийна дейност). Същият освен служебните правоотношения с МО има сключен и граждански договор с МО (последният такъв № РД-27-46/19.02.2016 г.) (юристите да кажат дали е законосъобразен), и никога през кратката си но съдържателна кариера във ведомството (година и половина) не е изпълнявал каквито и да е функции, задачи и ангажименти в отдела, в който е назначен (и за което „правилно и надлежно“ е получавал от прекия си началник висока атестационна оценка). В последния си отчет на дейността по гражданския договор той е отчел дейност по подпомагане на министъра при посещение на кметове на населени места, посрещането на наши контингенти при завръщане от мисии в чужбина, подготовка на участието на министъра при празненствата за 3 март и 2 юни и т.н. високоотговорни, народоугодни и възвишени дейности (но дали са свързани с индустриалното сътрудничество или кодификацията?). Както бе посочено, този млад индивид е с квалификация „Туризъм“ и е докторант на Министерството на отбраната с дисертация в областта на туризма, може би защото твърде много обикаля страната като бодигард и пръв помощник на министъра си и партиен вожд!
Друг такъв служител е Борислав Кирилов Попов – назначен за заместник-директор първо на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, после за заместник-директор на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ (след обединяването на двете дирекции, от 15.02.2016 г.), който към момента е ИД главен директор на Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“, и който (дали от престараване, дали като изпълнител на мокра поръчка или пък от незнание и некомпетентност), без да ги познава, предложи за уволнение въпросните дългогодишни и опитни служители-пенсионери (но на възраст от 53 до 61 години). Този елитен кадър на политическото обединение, наречено „Реформатори за България“ ще „реформира“ поредното министерство, в което работи. Неговото развитие е свързано със съпругата му, която е съдружник със съпругата на члена Гражданския съвет на реформаторите Гроздан Караджов – юрист и предприемач, и колега по съвет с шефката на политическия кабинет на министър Ненчев – актрисата Валерия Кардашевска.
Последната пък лично доведе преди малко повече от месец като началник на отдел „Придобиване на вещево имущество и други“ Георги Петров Бояджиев (разбира се, че пак без конкурс).
През ноември, миналата година в дирекция „Отбранителна аквизиция“ се появи една нова звезда – Аделина Емилова Николова, за която спешно трябваше да се намери отдел, на който да стане началник. За тази цел при поредните структурни промени (от 15.02.2016 г.) един отдел безмислено бе разделен на два съвсем малки отдела, за да оглави единият от тях. Горката обаче нямала нито необходимия ранг, нито необходимият стаж в предметната професионална област, затова бе назначена „само“ за държавен експерт в отдел „Придобиване на вещево имущество и други“ и изпълняваща длъжността началник на същия (може би докато натрупа необходимия ценз за титуляр). Колко голяма бе изненадата и разочарованието на същия „наш перспективен кадър“, когато г-жа Кардашевска лансира за същото място посочения по-горе Георги Бояджиев.
Краткият (за сега) обзор ще бъде завършен с г-жа Красимира Атанасова Железчева – назначена съвсем скоро за главен експерт в отдел „Администриране и охрана на имоти“. Нейната лоялност и преданост към синята земеделска идея не подлежат на никакво съмнение – тя е дъщеря на Атанас Железчев – бивш член на УС на БЗНС, заместник-председател на 37-то Народно събрание и кандидат за вицепрезидент (в двойка с Богомил Бонев), бивш председател на партия „Ред, законност и справедливост“ и т.н.
Видимо гореизброените т.нар. „експерти“ са „отлично“ подготвени и притежаващи „необходимият професионален опит“, на база на тяхната „партийна независимост и компетентност“ и са пригодни да изпълняват специфичните и високоотговорни поръчки на назначилите ги!
Остава открит въпросът кой и кога е оценил тяхната готовност и наличие на експертиза за длъжностите, които заемат. Кой и кога е решил, че точно това са хората, които ще могат да изпълняват поставените задачи, без да са зависими техните решения от партийната поръчка?
Такива ли са кадрите на триото Ненчев, Кардашевска и Борислав Попов, които ще заемат местата на уволнените 25 експерти – цивилни военни пенсионери, доказали своите знания, експертиза, умения и авторитет? Докога нашето общество ще позволява всяка случайна (и незнайна) партия (или коалиция) да дерибейства в подарено за ползване под аренда държавно ведомство и да си трупа партиен имидж!? Има ли някой, който може да се противопостави и да застави тези самозабравили се лица да спазват и прилагат що-годе нормални етични и морални норми и нормативно установените изисквания при назначаване на служители в държавната администрация, чрез провеждане на конкурси, и то единствено на основата на доказани професионални критерии?

Публикуваме без редакторска намеса този коментар, написан от анонимен потребител във военния сайт PAN. BG под статията „ГОРЕЩО: БЕЗУМИЯТА С УВОЛНЕНИЕТО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МО ПРОДЪЛЖАВАТ! НЕПОЧТЕННИЯТ МИНИСТЪР НЕНЧЕВ ПРЕГАЗИ ВСИЧКИ МОРАЛНИ НОРМИ В СТИЛ „ЕРДОГАН“!

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024