Политика

От Истанбул Борисов призова Вишеградската четворка да следва „европейските принципи“, а не да се спасява сама!

От Истанбул Борисов призова Вишеградската четворка да следва „европейските принципи“, а не да се спасява сама!

борисов-ердоган5035948
Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи, смята Бойко Борисов. „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“, посочи той по време на срещата си с турския президент Ердоган днес и добави: „Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“.
Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза, заяви  Борисов по време на срещата си с Ердоган. Двамата разговаряха в двореца Долмабахче, в рамките на визитата на премиера в Истанбул.
Според Борисов предстоят „изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна“. „Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона“, подчерта Борисов.
Той благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността й според него да намали миграционния натиск към България… И отново посочи, че иска европейско единство и защита на суверенитета на всяка европейска държава.
Междувременно днес стана известно, че Унгария няма да се церемони и ще строи втора ограда по границата със Сърбия, въпреки недоволството на Брюксел и Берлин.

Бъдещето на Европейския съюз след Брекзит и мигрантската криза са темите на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с представителите на страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария, предаде БНР. По време на посещението си в Прага, Ангела Меркел обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на Европейския съюз и миграционната криза в Европа. Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти.

След срещата със страните от Вишеградската четворка, утре Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. „Берлински преговори“. В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на европейския съвет през септември.

БГНЕС, БНР

More in Политика

dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024