СВЯТ

Руски пилот е пленен от талибани в Афганистан, Москва опитва да го освободи!

Руски пилот е пленен от талибани в Афганистан, Москва опитва да го освободи!

talibani-sa-atakuvali-polskata-voenna-baza-v-gazni-167109
Руски пилот е пленен от талибаните, вземат се мерки да бъде освободен, съобщи Москва.
Посолствата на Русия в Исламабад и Кабул поддържат тесен контакт с пакистанските и афганистанските власти с оглед да бъде освободен руски гражданин, пленен от бойци на талибанското движение. Това се казва в информация, разпространена днес от външното министерство на Русия, цитирана от ТАСС и БТА.

В афганистанската провинция Логар аварийно кацна вчера пакистански хеликоптер Ми-17, пътувал за Русия поради нужда от ремонт, напомня ведомството.

Членовете на екипажа са пленени от бойци на талибанското движение. Сред тях е руският пилот Севастянов, роден през 1956 г.„, се казва в коментара.

„Информацията се проверява“, посочва министерството.

Посолствата на Русия в Афганистан и Пакистан поддържат тесни контакти с местните власти с оглед да се вземат всички възможни мерки за освобождаване на руския гражданин, уверяват московските дипломати.

Говорителят на губернатора на Логар Самим Салех каза вчера, че хеликоптерът не е бил свален, а се е приземил заради технически проблем, и че пленените от талибаните са пакистанци.

Представител на правителството на пакистанската провинция Пенджаб каза снощи, че машината е собственост на провинциалните власти и всички членове на екипажа са пенсионирани офицери от армията.

Говорителят на пакистанското външно министерство Нафис Закария заяви, че пътническият хеликоптер е летял от пакистанския град Пешавар за Русия, за да бъде ремонтиран, посочва ДПА. Според висш пакистански военен служител хеликоптерът Ми-17 е пътувал от Пешавар за Узбекистан с цел поддръжка и е извършил аварийно кацане заради техническа неизправност, отбелязва Ройтерс.

Руски военен хеликоптер бе свален в държаната от бунтовници сирийска провинция Идлиб в понеделник, при което бяха убити всичките петима души на борда.

Днес групировка, представила се като „Обща фондация по въпросите на затворниците“, заяви, че държи телата на петимата руснаци и поиска да ги размени за пленници на сирийското правителство, без да уточни техния брой.

Вчера САЩ съобщиха, че са прибавили пакистанската войнствена групировка „Джамаат ур ахрар“ в списъка на световните терористични организации, предаде Ройтерс.
От декември групировката пое отговорност за поне пет големи нападения в Пакистан, включително на Великден, когато при бомбен атентат в парк в източния град Лахор загинаха 70 души.

„Джамаат ур ахрар“ е отцепила се фракция на пакистанските талибани, която положи клетва за вярност на „Ислямска държава“.
Тя пое през март отговорност и за убийството на двама пакистански служители на американското консулство в северозападния град Пешавар.

Междувременно американският министър на отбраната Аштън Картър отказа да даде на властите в Пакистан 300 милиона долара военна помощ заради неуспехи в борбата с въоръжените групировки.

Това е знак за разочарованието на САЩ от бездействието на властите в Исламабад срещу екстремистите, сеещи насилие в Афганистан, писа в. „Вашингтон пост“, цитиран от ТАСС.

Dir.bg

More in СВЯТ

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024