Русия

Срещата Путин – Ердоган прикова вниманието на света! Вижте първите думи на двамата лидери (видео)

Срещата Путин – Ердоган прикова вниманието на света! Вижте първите думи на двамата лидери (видео)

ERDOGAN8

Точно в 14,15 ч московско време пресслужбата на Кремъл публикува началото на приветствената реч, с която президентът Путин се обърна към турския си гост Реджеп Ердоган.

 

Началото на разговора, който се очаква от целия свят, бе планиран за 14 ч. Срещата на двамата лидери се провежда в Санкт Петербург- родното място на Владимир Путин. Той прие госта си в Константиновския дворец – перла на имперска Русия от XVIII век, днес правителствен конгресен комплекс.

 

Руският държавен лидер изчака минута и половина прав влизането в залата на Реджеп Ердоган. Путин се ръкува сърдечно с него, както и поотделно с членовете на делегацията на Турция, които присъстваха на разговора. Приветствието си Путин направи седнал, с приятелски неформален тон, без да чете от предварително подготвено слово.

 

Ето какво каза президентът на Русия:

 

„Знаем добре, че в предишните години характерът и нивото на нашите отношения достигна безпрецедентно високо равнище и качество. Но след известна трагедия, когато загинаха наши военнослужещи, през ноември миналата година двустранните отношения деградираха.

 

Днешното ви посещение, независимо от много сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция, показва, че искаме да възобновим диалога, да възстановим отношенията в името на народите на Турция и Русия.

 

Знам, че бях един от първите, който Ви позвъни по телефона и изразих подкрепа за преодоляването на вътрешнополитическата криза, свързана с опита за държавен преврат.

 

Искам да повторя нашата принципна позиция: ние винаги сме против всеки опит за действия против конституционния ред.

 

В тази връзка се надявам, че под Ваше ръководство турският народ ще се справи с проблема и редът и конституционната законност ще бъдат възстановени.

 

Днес ще имаме възможност да поговорим –  и в тесен, и в широк формат, по всички въпроси на нашите отношения, в това число и за възстановяването на търговско-икономическите ни връзки и за борбата с тероризма.“

 

„Преди всичко искам да благодаря, че в този деликатен период намерихте време да ни приемете на гости. Ние планирахме, както си спомняте, да се срещнем на „голямата двайсетица“. Но, както знаете, някои случки ни накараха да променим плановете си. Затова благодаря още веднъж за възможността сега да се срещнем“.

 

С тези думи се обърна към Путин гостът му Ердоган. Ето и изявлението на турския президент:

 

„Турско-руските отношения наистина влязоха в положителен коловоз. На нас двамата ни е известен процеса за определянето на толкова огромни цели. Уверен съм, че със стъпките, които ще извършим, ще разширим още повече този процес.

 

Наистина, вашето обаждане по телефона веднага след опита за преврат, много ни зарадва – лично мен, моите колеги, нашия народ. А че нашият народ е против всякакви опити за преврат и колко иска демокрация бе показано ясно в неделя, когато бе организиран и митинга на демокрацията.

 

Щастливи сме, че е наш ред да бъдем домакини на Съвета за сътрудничество на високо равнище. Ние имаме на дневен ред много пунктове по двустранните отношения, за развитието им.

В региона очакват от нас двамата твърде много от политическа гледна точка. Вярвам, че сътрудничеството ни ще допринесе за разрешаване на много проблеми в региона. Още веднъж много благодаря.“
В състава на руската делегация е външният министър Сергей Лавров и външнополитическият съветник на президента Юрий Ушаков.

Очаквайте подробности.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Zapochna-sreshtata-na-Putin-s-Erdogan/107397/7/0

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024